Om digitaal archief duurzaam op te slaan wordt vaak gebruik gemaakt van e-Depot oplossingen. Zo'n e-Depot is een gespecialiseerde opslagtoepassing om digitale bestanden en metadata veilig te bewaren. Er vindt allerlei digitale preservering plaats om te garanderen dat bestanden bruikbaar blijven. Koppeling met e-Depot Preservica voor Erfgoed 's-Hertogenbosch
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Koppeling met e-Depot Preservica voor Erfgoed 's-Hertogenbosch
  • Webinar over Atlantis voor musea
  • Netwerkevenement Maand van het digitaal erfgoed
  • Personele wijzigingen
  • Uitgelicht: Het sorteren van zoekresultaten

     

Koppeling met e-Depot Preservica voor Erfgoed 's-Hertogenbosch

Om digitaal archief duurzaam op te slaan wordt vaak gebruik gemaakt van e-Depot oplossingen. Zo'n e-Depot is een gespecialiseerde opslagtoepassing om digitale bestanden en metadata veilig te bewaren. Er vindt allerlei digitale preservering plaats om te garanderen dat bestanden bruikbaar blijven. Atlantis kan gekoppeld worden met zo'n e-Depot. Dankzij zo'n koppeling kunnen collecties door Atlantis in het e-Depot geplaatst worden. Andersom is ook mogelijk dat Atlantis documenten en metadata uitleest uit een e-Depot om deze informatie beschikbaar te stellen aan medewerkers van of het publiek. 


In samenwerking met Erfgoed 's-Hertogenbosch wordt voor het eerst de koppeling tussen Atlantis en  Preservica gerealiseerd. Zij zijn een van de elf regionale archiefinstellingen uit Nederland die gekozen hebben voor Preservica als e-Depot. In 2021 zijn zij gestart met het vullen van dit e-Depot met digitaal archief. 


Erfgoed ’s-Hertogenbosch gebruikt Atlantis als collectiebeheersysteem voor het fysiek archief en voor de beschikbaarstelling aan het publiek. Zij hebben als doelstelling dat publiek via één omgeving kan zoeken binnen de fysieke en digitale archieven. Om deze reden is ervoor gekozen Atlantis te koppelen met Preservica. Met de koppeling haalt Atlantis de documenten en metadata op uit het e-Depot. Een mooie eigenschap van deze koppeling is dat het zo ingericht kan worden dat er geen verdubbeling van multimedia plaatst hoeft te vinden. Atlantis kan deze bestanden bij bevraging uit het e-Depot laden. Hiermee blijft Preservica het bronssyteem voor de digitale archieven. 

     

Webinar Atlantis voor Musea

In de afgelopen jaren is het aantal musea dat Atlantis toepast voor collectiebeheer en online presentatie van collecties fors toegenomen. Met dit webinar zoomen we in op Atlantis met de specifieke toepassing voor musea. Hier zullen we vertellen hoe Atlantis door musea toegepast wordt en komen twee projecten in de schijnwerpers waar Atlantis geïmplementeerd is. Met de hulp van twee gastsprekers belooft dit een zeer informatief webinar te worden. Dit zijn:

  • Lizanne Gille - Spoorwegmuseum
  • Mirjam Pragt - Museumfederatie Fryslan

Op vrijdag 25 november om 10:30 organiseren wij een webinar met als thema 'Atlantis voor musea'. Het webinar duurt maximaal 60 minuten en is met name interessant voor management, medewerkers en vrijwilligers van musea en organisaties die een museale collectie hebben. Het webinar is ook nuttig voor afgevaardigden van andere archief- en erfgoedgerealeerde organisaties. 


Kies hieronder voor 'Aanmelden' om bij de registratiepagina te komen. Komt dit moment niet goed uit? Kies dan voor 'Later terugkijken' zodat wij je na afloop de opgenomen sessie kunnen toesturen. 

     

Netwerkevenement Maand van het digitaal erfgoed

Op dinsdag 29 november vind je ons bij het slotevement van de Maand van het Digitale Erfgoed van Netwerk Digitaal Erfgoed. Hier kun je meer te weten komen over Atlantis op de informatiemarkt. Dit netwerkevenement is de feestelijke afsluiting van de Maand van Digitaal erfgoed. Er is kennis, ervaring en er zijn tools ontwikkeld op het gebied van het houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van digitaal erfgoed. Maar hoe komt dit samen en hoe zet je dit in voor de toekomst? Hoe ziet de toekomst eruit? Waar begin je morgen om bij die toekomst te komen? Waar liggen de kansen en mogelijkheden voor jou en anderen als schakels in het Netwerk Digitaal Erfgoed?

Dit evenement vindt plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam. Lees meer over het programma en schrijf je in via onderstaande knop.
     

Personele wijzigingen

We zijn erg trots te mogen melden dat DEVENTit groeit. Dit betekent dat wij nieuwe klanten mogen aansluiten en uitdagende projecten mogen uitvoeren voor nieuwe of bestaande klanten. Om deze groei bij te houden zoeken wij nieuwe collega's. Er staan er verschillende vacatures bij ons open. Begin november zijn twee nieuwe collega's bij ons gestart. Zij houden zich bezig met 2e lijns supportzaken.  

Op het gebied van projectleiding is een wijziging doorgevoerd. Om de hoeveelheid projecten bij te houden en in goede banen te leiden, is ervoor gekozen om Anne-Wil van Diermen aan te stellen als projectleider. Dat betekent dat zij contactpersoon is geworden voor de lopende projecten. Anne-Wil is begin van dit jaar gestart bij DEVENTit en hield zich toen met name bezig met consultancy en opleidingen. Albert-Jan van Gens kan zich nu meer bezighouden met de technisch inhoudelijke zaken. 
     

Uitgelicht: Het sorteren van zoekresultaten

Deze keer een tip over het sorteren van zoekresultaten in Atlantis. De zoekresultatenpagina wordt standaard gesorteerd. Deze sortering is per zoekvraag aan te passen, waarbij een keuze gemaakt kan worden hoe de zoekresultaten gesorteerd mogen worden. Dit werkt op deze manier voor zowel de publieksomgeving als voor de beheeromgeving. Naast het aanpassen van de sortering per zoekvraag is het ook mogelijk om de standaard zoekvraag aan te passen. Dit kan zelf aangepast worden in de Configuratie Cockpit of door DEVENTit. Verzoek tot wijziging in deze configuratie kan aangeleverd worden via Jira.  
     
   

Agenda

  • 13 januari 2023: Atlantis Museum Gebruikersoverleg - Aanmelden

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000026774004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen