"We zijn verheugd dat we met Atlantis onze archieven en collecties aan de buitenwereld kunnen presenteren en doorzoekbaar maken.” Het archiefbeheersysteem draagt bij aan het stroomlijnen van de werkzaamheden en reduceert de tijdsinvestering rondom het beheren van archiefbestanden. Dankzij depotbeheer kan direct gezocht worden naar waar een archiefstuk is ondergebracht. Atlantis Archiefbeheer voor Universiteit Twente
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

 • Atlantis Archiefbeheer voor Universiteit Twente
 • Meer weten over Atlantis?
 • Webinar Atlantis voor Musea terugkijken
 • Anonimiseren met Atlantis voor RKD Research
 • Ondernemerscompliment voor DEVENTit
 • Uitgelicht: Weergaves van zoekresultaten

     

Atlantis Archiefbeheer voor Universiteit Twente

Universiteit Twente (UT) beheert verschillende archieven en collecties op een drietal locaties op de campus in Enschede. Naast het eigen UT-archief is de afdeling Archive ook beheerder van hoogleraars- en andere persoonsarchieven en archieven van studie- en studentenverenigingen. Al langer leefde de wens om de eigen archiefcollecties zichtbaar te maken via de website.

Na een aanbesteding is de keuze gemaakt om de totale archiefcollectie onder te brengen in Atlantis. In de loop van 2022 heeft de levering, datamigratie en implementatie plaatsgevonden, welke is afgerond. Wiljan Puttenstein, afdelingshoofd Archive: “We zijn verheugd dat we met Atlantis onze archieven en collecties aan de buitenwereld kunnen presenteren en doorzoekbaar maken.” Het archiefbeheersysteem draagt bij aan het stroomlijnen van de werkzaamheden en reduceert de tijdsinvestering rondom het beheren van archiefbestanden. Dankzij depotbeheer kan direct gezocht worden naar waar een archiefstuk is ondergebracht.

Voor het gebruik van Atlantis is gekozen voor de modules Archief- en inventarisbeheer en Depotbeheer. Er zijn o.a. deze diensten toegevoegd: Bezoekenregistratie, Uitleenregistratie, Koppelingen met externe systemen en Autorisatie via SAML. Nadat in 2023 bestaande depotruimten gerenoveerd zijn en deels voorzien van nieuwe archiefkasten zal ook barcodescanning in gebruik worden genomen.

     

Meer weten over Atlantis? 

Atlantis heeft breed pallet aan modules en diensten te bieden op het gebied van archief- en collectiebeheer. Naast collectiebeheer worden allerlei oplossingen geboden op het gebied van online presenteren van collecties en interactie met het publiek. Onze producten en diensten zijn gericht op archiefinstellingen, gemeenten, musea, bedrijven en erfgoedverenigingen. 


Wil je meer weten over ons pakket of één van onze oplossingen, plan dan gerust een afspraak in. Via onderstaande link kun je rechtstreeks een videogesprek van 30 minuten inplannen met één van onze accountmanagers. Bij het inplannen kun je direct laten weten over welk onderwerp we je meer mogen vertellen.

     

Webinar Atlantis voor Musea terugkijken

Op vrijdag 25 november om 10:30 gaven wij een webinar met als thema ‘Atlantis voor musea’. In de afgelopen jaren is het aantal musea dat Atlantis toepast voor collectiebeheer en online presentatie van collecties fors toegenomen. Met dit webinar is ingezoomd op Atlantis met de specifieke toepassing voor musea. Hier is verteld hoe Atlantis door musea toepast wordt en zijn twee projecten uitgelicht waar Atlantis geïmplementeerd is. Met de hulp van twee gastsprekers is dit een zeer informatief webinar geworden. De opbouw van het webinar is als volgt:

 •  Informatie over de module Museum - Laurens van Diermen
 • Implementatie en toepassing van deze module bij het Spoorwegmuseum - Lizanne Gille
 • Atlantis als platform voor samenwerking - Mirjam Pragt

Via onderstaande knop kun je dit webinar terugkijken. 

     

Anonimiseren met Atlantis voor RKD Research

RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft ruim vijf miljoen objecten uit het beeldarchief gedigitaliseerd. Om het zoeken binnen deze objecten te vergemakkelijken werkt het instituut aan een nieuw onderzoeksplatform genaamd RKD Research. DEVENTit heeft met Atlantis ook een bijdrage geleverd aan dit grote project. Er is een tool gemaakt om AVG gevoelige gegevens uit de scans op te sporen en zo nodig af te lakken. Zodat ook scans die privacygevoelige informatie bevatten, alsnog in geanonimiseerde vorm gepubliceerd kunnen worden. Deze tool biedt een unieke combinatie tussen bulkverwerking en handmatige controle. Hierbij wordt een proces gebruikt om het handwerk tot een minimum te beperken. Lees het hele artikel van Netwerk Digitaal Erfgoed over RKD Research via onderstaande knop. 
     

Ondernemerscompliment voor DEVENTit

De gemeente Bunschoten, het dorp waar DEVENTit is gevestigd, is een sterk ondernemende gemeente met ruim 2.100 bedrijfsvestigingen en circa 12.000 banen. Eind oktober is door de gemeente Bunschoten een oproep gedaan aan de bewoners om lokale ondernemers en bedrijven te nomineren voor het ondernemerscompliment. 

DEVENTit is één van de genomineerde bedrijven en mocht dit ondernemerscomplimement ontvangen. Bij de felicitatie is een Spakenburgs Hart gebracht. Dit is een lokale lekkernij die met alle collega's gedeeld is. 
     

Uitgelicht: Weergaves van zoekresultaten

Bijna iedere nieuwsbrief wordt een Atlantis functie uitgelicht. Deze keer een tip over de verschillende weergaves die beschikbaar zijn binnen de Atlantis Beheeromgeving. 

Op een zoekresultatenpagina kan de weergave aangepast worden. Standaard wordt de lijstweergave gepresenteerd. In deze weergave wordt het icoon gepresenteerd met daarnaast een korte beschrijving van het object. De velden welke worden getoond in deze korte beschrijving zijn aanpasbaar in de Configuratie Cockpit met behulp van de Content Management Velden of door onze supportafdeling. Daarnaast zijn ook andere weergave mogelijkheden:
 • Galerij weergave waarin de multimedia wordt getoond. Door de muis op de multimedia te plaatsen wordt de korte beschrijving getoond;
 • Systematische weergave waarin (hiërarchische) relaties getoond worden;
 • Oneindige scrol weergave waarin de zoekresultaten worden getoond in een lijst weergave en oneindig gescrold kan worden, zonder dat deze op verschillende pagina's worden gepresenteerd. 
https://zohopublic.com/zohocampaigns/54875000027531004_zc_v21_1670599112506_scherm­afbeelding_2022_12_09_om_12.00.50.png
     
   

Agenda

 • 12 januari 2023: Atlantis Museum Gebruikersoverleg - Aanmelden

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000027531004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen