In 2023 krijgt de provincie Zeeland een nieuw erfgoedplatform. Verschillende Zeeuwse musea, bibliotheken en archieven kunnen hun collecties beschikbaar stellen via dit platform. Ondertussen hebben al 18 partijen ingeschreven om aan te sluiten. Bij de ontwikkeling van dit platform wordt uitgegaan van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Nieuw Zeeuws erfgoedplatform volgens de NDE-uitgangspunten
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

 • Nieuw Zeeuws erfgoedplatform volgens de NDE-uitgangspunten
 • Gebruikersoverleg voor musea
 • Project uitgelicht: Gemeentearchief Venray
 • Basisopleiding volgen in groepsverband
 • Uitgelicht: Zoekvraag opslaan

     

Nieuw Zeeuws erfgoedplatform volgens de NDE-uitgangspunten

In 2023 krijgt de provincie Zeeland een nieuw erfgoedplatform. Verschillende Zeeuwse musea, bibliotheken en archieven kunnen hun collecties beschikbaar stellen via dit platform. Ondertussen hebben al 18 partijen ingeschreven om aan te sluiten. Bij de ontwikkeling van dit platform wordt uitgegaan van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Een goede aanleiding voor ZB Bibliotheek van Zeeland, een van de trekkers van dit platform, om het NDE-manifest te ondertekenen. 

Vanwege de uitfasering van Adlib zochten verschillende musea in Zeeland een nieuw collectieregistratiesysteem. Zo is het plan ontstaan voor een nieuw platform met een gezamenlijke achterliggende infrastructuur. Naast musea kunnen heemkundekringen en andere erfgoedbeherende instellingen ook meedoen. Hiervoor is gekozen voor Atlantis. Onderdeel van het platform is het gebruik van Linked Open Data, o.a. dankzij een koppeling met het Termennetwerk. De collecties worden als Linked Open Data aangeboden en zijn hierdoor beschikbaar voor hergebruik door derden. Ook wordt de verhalenmodule van Atlantis gebruikt zodat de deelnemers en bezoekers van het platform verhalen kunnen delen. 

     

Gebruikersoverleg voor musea

Het aantal musea dat Atlantis inzet voor collectieregistratie is in de afgelopen jaren fors toegenomen. Vanuit het bestuur van de Atlantis Gebruikersgroep is daarom besloten om een eigen overleg te organiseren voor deze groep gebruikers. Tijdens dit overleg worden ervaringen uitgewisseld en wordt gezocht naar hoe samen gewerkt kan worden. Ook zal met elkaar besproken worden hoe deze module verder verbeterd kan worden. 


Ben je gebruiker van de Atlantis Museum module, of gebruiker van Atlantis en overweeg je deze module? Dan ben je van harte uitgenodigd voor dit overleg. 


Het betreft een hybride overleg. Dit vindt plaats op donderdag 20 oktober 2022 van 14:00 - 16:00. Het overleg vindt plaats bij Coda Museum in Apeldoorn en wordt begeleid door Wendy Heij. Adresgegevens: Vosselmanstraat 299, 7311 CL in Apeldoorn. Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid rondom het gebouw. Zij is bestuurslid van de Atlantis Gebruikersgroep en Registrator bij Coda Museum. Het is mogelijk om digitaal aan te schuiven bij dit overleg. 

Geef je deelname door via onderstaande knop. Je kunt direct collega's aanmelden door de betreffende emailadressen mee te sturen. Als je ervoor gekozen hebt om digitaal mee te doen, volgt een aantal dagen voor de start van het gebruikersoverleg een link naar het online meeting-platform.


     

Project uitgelicht: Gemeentearchief Venray   

Het gemeentearchief Venray beheert de archieven en collecties van de gemeente Venray en de opgeheven gemeente Meerlo-Wanssum. Het archief publiceert al langer belangrijke genealogische bronnen via een lokale erfgoedwebsite. Al een tijdje leeft de wens om voor interne en externe klanten van de gemeente de analoge bouwvergunningen (periode 1910-2010) beschikbaar te stellen op basis van Scanning On Demand. Tegelijkertijd is gewenst om het online aanbieden van de inventarissen en plaatsingslijsten te professionaliseren. 


Paul van Meegeren, gemeentearchivaris Venray: "Na een marktonderzoek kwam het gemeentearchief uit bij DEVENTit die met de modules van Atlantis een prima platform biedt voor onze bouwdossiers en archieftoegangen. Daarbij hielp ook dat een aantal gemeenten in onze regio al goede ervaringen met Atlantis heeft opgedaan."


Dit jaar is het gemeentearchief gestart met het inrichten van het proces voor het online aanbieden van bouwdossiers. Op 1 november aanstaande gaat het proces voorzichtig van start en wordt naar verwachting de beschikbaarstelling in snel tempo uitgebreid. Daarna zullen de archiefinventarissen volgen. 

     

Basisopleiding volgen in groepsverband

Het is nog mogelijk om in te schrijven voor de volgende online groepsopleiding. Deze groepsopleiding is gericht op de basiskennis om te werken in Atlantis, waarbij de basis functionaliteiten worden uitgelegd. Het programma van deze groepsopleiding is als volgt:
 • Globale uitleg van de startpagina;
 • Het zoeken naar objecten, iteratief zoeken en het opslaan van de zoekvraag;
 • Het bekijken van de zoekresultaten, de detailpagina en het muteren van de detailinformatie; 
 • Het toevoegen van nieuwe objecten en multimedia inclusief het werken met kopiëren en defaults;
 • Het leggen van relaties;
 • Het uitvoeren van acties in bulk;
 • Het maken van selecties en werksets. 
Ben je een nieuwe gebruiker van Atlantis of wil je graag de basiskennis (nogmaals) bijspijkeren? Via onderstaande knop kan nog ingeschreven worden voor de groepsopleiding van 10 november 2022. Deze opleiding zal starten om 09:30 en duurt tot ongeveer 12:30. 
     

Uitgelicht: Het opslaan van een zoekvraag

Deze keer een tip om vaker gebruikte zoekvragen op te kunnen slaan en deze zoekvraag beschikbaar te maken voor collega's. Nadat een zoekvraag is uitgevoerd en deze misschien is versmald of verbreed met het iteratief zoeken, kan de zoekvraag worden opgeslagen. De knop om een zoekvraag op te slaan staat op de zoekresultatenpagina. Nadat hierop gedrukt is, kan een beschrijving voor de zoekvraag toegevoegd worden en kan aangegeven worden of de zoekvraag openbaar is. Dit betekent dat de zoekvraag zichtbaar en te gebruiken is voor alle gebruikers in de beheeromgeving. De zoekvraag kan geactiveerd worden vanuit de optie Medewerker > Zoekvragen. 
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000026207004_zc_v31_1657092931041_schermafbeelding_2022_07_06_om_09.14.50.png
     

Opleidingsagenda online groepstraining

Donderdag 10 november 2022 09:30 - 12:30

Basisopleiding Atlantis - inschrijven

 

   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000026207004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen