Om de ontwikkelingen van Linked Open Data binnen de erfgoedsector te vertegenwoordigen wordt door DEVENTit en Literatuurmuseum een lezing gegeven tijdens het derde blok. Hierbij zullen Laurens van Diermen en Boudewijn Ridder o.a. vertellen over het Auteursportaal. Lezing tijdens Jubileum Platform Linked Data Nederland
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Lezing tijdens Jubileum Plafrom Linked Data Nederland
  • Project uitgelicht: Moluks Historisch Museum
  • Atlantis Collectieportaal
  • Vacatures
  • Basisopleiding volgen in groepsverband
  • Uitgelicht: Iteratief zoeken

     

Lezing tijdens Jubileum Platform Linked Data Nederland

Het Platform Linked Data Nederland is een netwerk waar experts en belangstellenden kennis delen over Linked Data. Aan het platform zijn verschillende organisaties, kennisinstellingen maar ook overheid verbonden. Met het Platform wordt kennis over het gebruik van Linked Data op een hoger niveau gebracht. Zij hebben het centrale doel het betekenisvol verbinden van mensen en data. 

Op dinsdag 27 september 2022 organiseert het Platform Linked Data Nederland hun 10-jarige jubileum met een event. Dit event zal plaatsvinden bij Beeld en Geluid in Hilversum. In de afgelopen 10 jaar zijn verschillende events georganiseerd en is een actieve community ontstaan met meer dan 1000 deelnemers. Bij het jubileumevent worden de laatste ontwikkelingen doorgenomen door verschillende inspirerende sprekers, worden nieuwe inzichten besproken en wordt de mijlpaal van 10 jaar gevierd. 

Om de ontwikkelingen van Linked Open Data binnen de erfgoedsector te vertegenwoordigen wordt door DEVENTit en Literatuurmuseum een lezing gegeven tijdens het derde blok. Hierbij zullen Laurens van Diermen en Boudewijn Ridder o.a. vertellen over het Auteursportaal

     

Project uitgelicht: Moluks Historisch Museum

Museum Maluku maakt kennis over de geschiedenis, kunst, cultuur en ontwikkeling van Molukkers toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek in en buiten Nederland. Het behoud van Moluks Erfgoed d.m.v. het digitaliseren van haar collectie en het verzamelen van verhalen die het culturele erfgoed in stand houdt, zijn de focuspunten van het museum. 

De Stichting Moluks Historisch Museum heeft Atlantis gekozen voor het beheren, registreren en online beschikbaar stellen van haar collecties. Hiervoor hebben zij gekozen voor de modules museum, en archiefbeheer. Er wordt Linked Open Data toegepast door externe termenlijsten te gebruiken en de collectie als Linked Open Data aan te bieden. Ook komt de mogelijkheid om verhalen te publiceren en verzamelen.

     

Atlantis Collectieportaal    

Voor het presenteren van collecties aan het publiek wordt een Atlantis Publieksomgeving ingezet. Dit is een webomgeving die naadloos integreert met de website van de organisatie. In de Atlantis Beheeromgeving wordt ingesteld welke informatie (en voor wie) te zien is. Rekening houdend met o.a. veiligheidsniveaus, auteursrechten, presentatiebeperkingen en autorisatie van gebruikers.

Zo'n publieksomgeving kan ook ingezet worden als collectieportaal. Hiermee wordt bedoelt dat verschillende collecties, bijvoorbeeld uit verschillende systemen, bij elkaar gebracht en gezamenlijk gepresenteerd worden. Om dit te realiseren worden de krachtige en veelzijdige koppelingsmogelijkheden van Atlantis gebruikt. De collecties worden geharvest uit de externe systemen, via traditionele koppelingen zoals API / OAI, in Linked Open Data formaten of bijvoorbeeld uit e-Depots. Hiermee is Atlantis dé oplossing om informatie, ongeacht het bronsysteem, gebruikersvriendelijk en gezamenlijk beschikbaar te stellen. 

     

Basisopleiding volgen in groepsverband

Op 11 november 2022 staat de volgende groepsopleiding op de planning. Deze groepsopleiding is gericht op de basiskennis om te werken in Atlantis, waarbij de basis functionaliteiten worden uitgelegd. De basisopleiding is bedoeld voor nieuwe gebruikers van Atlantis binnen de organisatie of gebruikers welke dit graag (nog een keer) willen zien. Het voordeel van de groepsopleidingen is dat deze tegen gereduceerd tarief worden aangeboden en door meerdere gebruikers van verschillende organisaties kan worden gevolgd. 
     

Uitgelicht: Iteratief zoeken

Nadat een zoekvraag is uitgevoerd in Atlantis wordt de zoekresultaten-pagina getoond. Het is mogelijk om op deze zoekresultaten pagina iteratief te zoeken. Dankzij het iteratief zoeken kan binnen het zoekresultaat een nieuw zoekresultaat gesteld worden. Dit kan zowel een versmallende zoekvraag als een verbredende zoekvraag zijn. Iteratief zoeken kan zo vaak uitgevoerd worden als gewenst. Deze optie is op verschillende plekken beschikbaar: De zoekresultaten pagina, bij een relatie vanuit het relatietabblad en in een werkset.
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000025470004_zc_v31_1657092931041_schermafbeelding_2022_07_06_om_09.14.50.png
     

Opleidingsagenda online groepstraining

Donderdag 10 november 2022 09:30 - 12:30

Basisopleiding Atlantis - inschrijven

 

   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000025470004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen