Gedigitaliseerd erfgoed kan allerlei privacy gevoelige of niet openbare informatie bevatten. Met Atlantis Anonimiseren wordt een tool geboden om privacygevoelige onderdelen te vinden en af te lakken zodat deze toch beschikbaar gesteld kunnen worden. Anonimisering met Atlantis
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

 • Anominisering met Atlantis
 • Nieuwe infosessie Atlantis Collectiebeheer Lite
 • Demo omgeving Atlantis Lite beschikbaar
 • Vereniging De Hollandsche Molen bestaat 100 jaar
 • Spoorwegmuseum collectie WO2 online doorzoekbaar
 • Uitgelicht: Selectie maken van documenten

     

Anonimisering met Atlantis

Gedigitaliseerd erfgoed kan allerlei privacy gevoelige of niet openbare informatie bevatten. Met Atlantis Anonimiseren wordt een tool geboden om privacygevoelige onderdelen te vinden en af te lakken zodat deze toch beschikbaar gesteld kunnen worden. 


Er wordt een effectieve combinatie tussen bulkverwerking en handmatige controle toegepast. Bij ieder project wordt opgegeven welke informatie wel- en niet toegestaan is. 
Scans die geen privacygevoelige informatie bevatten worden automatisch goedgekeurd. Scans waar privacygevoelig materiaal gevonden is worden door Atlantis geanonimiseerd. Er kan gewerkt worden met een controle omgeving. Binnen deze omgeving worden de scans aangeboden inclusief de gesuggereerde aflakblokken. Deze scans worden gecontroleerd en zo nodig aangepast, verwijderd of er worden extra blokken toegevoegd. Scans die afgerond zijn worden vrijgegeven voor publicatie. De scans zijn voorzien van aflakblokken en de afgelakte teksten zijn ook verwijderd uit de OCR informatie van een scan. Hierdoor zijn afgelakte vlakken behalve niet meer leesbaar ook niet meer vindbaar bij beschikbaarstelling. 


Deze tool is in te zetten voor collecties uit Atlantis of uit andere systemen. In geval van dit laatste wordt een koppeling gelegd met het externe systeem of wordt een importfunctie gebruikt. 

     

Nieuwe infosessie Atlantis Collectiebeheer Lite

DEVENTit lanceert een nieuwe oplossing op basis van het bewezen collectiebeheersysteem Atlantis tegen een geringe investering. Met Atlantis Collectiebeheer Lite wordt een volwaardige oplossing voor collectiebeheer bereikbaar gemaakt voor kleine erfgoedorganisaties en musea.


Er wordt een webbased collectiebeheersyteem geboden dat volledig ondersteuning biedt voor het registeren van museale collecties en processen. De inrichting van de omgeving is gebaseerd op beschrijvingsstandaard Spectrum en volgt de richtlijnen van het Netwerk Digitaal Erfgoed voor het houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van de collecties. De omgeving heeft een gebruikersvriendelijke inrichting waar een organisatie vrijwel direct mee aan de slag kan. Er wordt tijdelijk tevens voorzien in een gratis standaardmigratie uit het huidige systeem of collectiebestand. De voordelen op een rij:

 • Overal en altijd toegang tot de collecties
 • Registratie op basis van internationale standaarden
 • Conform de richtlijnen van Netwerk Digitaal Erfgoed
 • Lage instap- en jaarlijkse kosten 
 • Gebruikersvriendelijke inrichting 
 • Applicatiebeheer uitbesteed 
 • Collecties veilig opgeslagen 
 • Klaar voor gebruiken en publiceren Linked Open Data
 • Updates, onderhoud en support inbegrepen
Maak kennis met Atlantis Collectiebeheer Lite op woensdag 1 maart om 10:30
Er wordt een online sessie georganiseerd waarbij Atlantis Collectiebeheer Lite gedemonstreerd wordt. Hier kan iedereen die meer wil weten over deze oplossing voor inschrijven. Hier wordt onder andere onze introductieactie toegelicht waar een gratis standaardmigratie bij inbegrepen is. Zo’n sessie duurt ongeveer 45 minuten. Schrijf je in via onderstaande knop. 

     

Demo omgeving Atlantis Lite beschikbaar

Wil je Atlantis Collectiebeheer Lite testen? Er zijn demo omgevingen beschikbaar. In de demo omgeving is het mogelijk de applicatie en diverse functies te testen. Er wordt een instructievideo meegestuurd die je in ongeveer 20 minuten alle ins-and-outs van Atlantis Collectiebeheer Lite laat zien. Een demoaccount heeft rechten om objecten te bekijken, aan te passen en toe te voegen. Wil je toegang tot deze omgeving, geef het door via onderstaande knop. 
     

Vereniging De Hollandsche Molen bestaat 100 jaar

De Hollandsche Molen zet zich al 100 jaar in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daarin is de vereniging heel succesvol geweest: mede dankzij hun inzet telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die niet alleen schitteren in het landschap, het dorp of de stad, maar die je ook vaak kunt bezoeken. Circa 1.600 molenaars zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen, molengidsen leiden je rond en vele andere vrijwilligers zorgen dat de molens blijven draaien. 

Het jubileumjaar wordt aangegrepen om de molen te vieren. Enkele van de jubileumactiviteiten zijn een Molenfestival op 22 april bij molen De Ster in Utrecht, de presentatie van een jubileumboek op 12 mei bij molen De Roos in Delft, de 50ste (!) editie van Nationale Molendag op 13 en 14 mei en een extra grote Molenprijs van € 100.000. Kijk voor het hele programma op molens.nl/100jaar. 

De Hollandsche Molen is echter niet de enige die een feestje viert. Verschillende molens in het land vieren dit jaar óók een jubileum. Reden genoeg voor Stichting Molendocumentatie om het verhaal van twaalf jubilerende molens te vertellen. Zo worden de collecties en archieven van De Hollandsche Molen in de schijnwerpers gezet. Lees het eerste verhaal over de 250-jarige Sint Ursalamolen op molens.nl/verhalen/250-jaar-sint-ursulamolen.

Vereniging De Hollandsche Molen gebruikt Atlantis voor het beheren en online presenteren van de digitale archieven en collecties over molens. Via de website www.allemolens.nl worden deze collecties gepubliceerd en zijn er allerlei koppelingen met externe partijen die extra informatie bieden. Ook zullen zij binnenkort live gaan met meerdere Crowdsourcing projecten. 
     

Spoorwegmuseum Collectie WO2 online doorzoekbaar

Het Spoorwegmuseum uit Utrecht beheert een zeer uitgebreide collectie omtrent spoorwegen in Nederland. Er is een uitgebreide collectie objecten uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds in het kader van ’75 jaar Vrijheid’ kon het museum deze collectie registreren, digitaliseren en nu ook online op de website publiceren. Het betreft circa 10.000 foto’s en objecten uit de periode Mobilisatie, Tweede Wereldoorlog, Bevrijding en Wederopbouw (1939-1960). Daarmee is deze collectie nu zichtbaar en doorzoekbaar geworden voor alle belangstellenden.


Voor het registeren en beheren van de collecties van het Spoorwegmuseum wordt Atlantis ingezet. Voor het online aanbieden van deze collectie is gebruik gemaakt van de Atlantis API's. De ontwikkelaar van de website van Spoorwegmuseum, Kaliber, heeft met behulp van deze API's de zoekomgeving gerealiseerd. Lees het hele artikel via onderstaande knop of doorzoek direct de collectie. 

     

Uitgelicht: Selectie maken van documenten

In de vorige nieuwsbrief is de selectie van multimediabestanden uitgelicht. Vanuit de zoekresultatenpagina is het ook mogelijk om meerdere records te selecteren en toe te voegen aan de documentenselectie. Hiervoor zijn twee knoppen beschikbaar. Met de eerste knop worden de geselecteerde documenten toegevoegd aan een lege selectie. Met de tweede knop worden de geselecteerde documenten toegevoegd aan de bestaande selectie. Zo kunnen op het gewenste moment meerdere documenten toegevoegd worden. 
https://zohopublic.com/zohocampaigns/54875000028207004_zc_v21_1670599112506_scherm­afbeelding_2022_12_09_om_12.00.50.png
Elk geselecteerde document dat toegevoegd is aan de selectie is zichtbaar onder Medewerker > Selecties > Documenten. De documentenselectie biedt de volgende opties:
 • Moderen in bulk;
 • Het toevoegen van de documenten aan een werkset;
 • Het maken van rapporten.
Als laatste kunnen de geselecteerde documenten uit de selectie in een bulk gekoppeld worden aan een gerelateerd metadatamodel. 

Voorbeeld: Verschillende archiefstukken moeten worden gekoppeld aan een plank in het depot. Nadat de gewenste documenten zijn toegevoegd aan de selectie, verschijnt onderstaande knop. Met deze knop kunnen de documenten direct gekoppeld worden aan het gerelateerde metadatamodel. 
https://zohopublic.com/zohocampaigns/54875000028207004_zc_v21_1670599112506_scherm­afbeelding_2022_12_09_om_12.00.50.png
     
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000028207004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen