Een collectieportaal is een online omgeving waarbij collecties uit verschillende systemen gezamenlijk aangeboden worden. Het biedt een centrale plek waar gebruikers door de collecties kunnen bladeren, informatie kunnen zoeken en objecten kunnen bekijken. Gezamenlijk aanbieden van collecties uit verschillende bronnen
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Gezamenlijk aanbieden van collecties uit verschillende bronnen
  • Nieuwe infosessie Atlantis Collectiebeheer Lite
  • MijnStadMijnDorp brengt collecties en verhalen samen
  • Archieven gemeente Peel en Maas online beschikbaar
  • Vernieuwde planningsemail
  • Uitgelicht: 2-factor authenticatie

     

Gezamenlijk aanbieden van collecties uit verschillende bronnen

Onderdeel van het productenaanbod van DEVENTit is het collectieportaal. Een collectieportaal is een online omgeving waarbij collecties uit verschillende systemen gezamenlijk aangeboden worden. De basis van het collectieportaal is het Atlantis Framework waarmee via allerlei koppelingsprotocollen data uit externe systemen opgehaald kan worden, in de meeste gevallen zonder de data te kopieren. Het beheer van de externe bronnen blijft bij het externe systeem, terwijl Atlantis verantwoordelijk is voor de wijze waarop de informatie zichtbaar is en welke interactie met de online bezoeker mogelijk is. 


Zo'n collectieportaal wordt ingezet om informatie te bundelen en hiervoor één geintegreerde omgeving te bieden. Het biedt een centrale plek waar gebruikers door de collecties kunnen bladeren, informatie kunnen zoeken en objecten kunnen bekijken. Het Atlantis Collectieportaal biedt eigen beeldviewers voor alle bronnen zodat er één interface ontaat. Deze beeldviewers kennen ondersteuning voor afbeeldingen, documenten, audio, video en afbeelding/documenten voorzien van OCR voor hithighlighting. Ook IIIF wordt ondersteund. 


Naast het verbinden van collecties uit verschillende collectiebeheersystemen wordt ook ondersteuning geboden voor collecties en informatie uit e-Depot's. Hiermee biedt Atlantis een volwaardige oplossing om bronnen uit het e-Depot te integreren met andere bronnen. 

     

Nieuwe infosessie Atlantis Collectiebeheer Lite

DEVENTit lanceert een nieuwe oplossing op basis van het bewezen collectiebeheersysteem Atlantis tegen een geringe investering. Met Atlantis Collectiebeheer Lite wordt een volwaardige oplossing voor collectiebeheer bereikbaar gemaakt voor kleine erfgoedorganisaties en musea.


Er wordt een webbased collectiebeheersyteem geboden dat volledig ondersteuning biedt voor het registeren van museale collecties en processen. De inrichting van de omgeving is gebaseerd op beschrijvingsstandaard Spectrum en volgt de richtlijnen van het Netwerk Digitaal Erfgoed voor het houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van de collecties. De omgeving heeft een gebruikersvriendelijke inrichting waar een organisatie vrijwel direct mee aan de slag kan. Er wordt tijdelijk tevens voorzien in een gratis standaardmigratie uit het huidige systeem of collectiebestand. 


Maak kennis met Atlantis Collectiebeheer Lite op Donderdag 23 maart om 10:30
Er wordt een online sessie georganiseerd waarbij Atlantis Collectiebeheer Lite gedemonstreerd wordt. Hier kan iedereen die meer wil weten over deze oplossing voor inschrijven. Hier wordt onder andere onze introductieactie toegelicht waar een gratis standaardmigratie bij inbegrepen is. Zo’n sessie duurt ongeveer 45 minuten. Schrijf je in via onderstaande knop. 

     

MijnStadMijnDorp brengt collecties en verhalen samen

In het Archievenblad, uitgave 1 van 2023, is een artikel gepubliceerd over MijnStadMijnDorp. Dit is een cultuurhistorisch platform van de provincie Overijssel. Via MijnStadMijnDorp sluiten sinds 2010 verschillende erfgoedorganisaties zich aan voor het registreren en publiceren van historische informatie. Het platform heeft twee doelen:
  • Een platform creëren voor bezoekers waar informatie van de hele provincie Overijssel samen komt zodat de bezoeker gemakkelijk informatie kan vinden. 
  • De mogelijkheid voor (kleine) erfgoedorganisaties om gebruik te maken van een collectiebeheersysteem en de bijbehorende website. 
Via de website www.mijnstadmijndorp.nl doorzoek je al deze informatie gezamenlijk via één portal. Het platform is ook uitgerust met een verhalen functie waar allerlei verhalen gelezen kunnen worden en waar het mogelijk wordt gemaakt om als bezoeker een verhaal te publiceren. 

Lees dit volledige artikel via onderstaande knop. 
     

Archieven gemeente Peel en Maas online beschikbaar

De gemeente Peel en Maas stelt haar openbare archieven beschikbaar via een nieuw archiefportaal op basis van Atlantis. Een bijzondere collectie aan archieven waarbij de oudste stukken teruggaan naar 1545. De omroep P&M heeft een video gemaakt voor Peel en Maas InZicht waarin Toos Wilms, archivaris bij Peel en Maas, meer vertelt over het archief en de digitalisering. Ook is er een blog gepubliceerd met meer uitleg over hoe dit portal werkt. 

Neem een kijkje in het archief bij Peel en Maas en bekijk de video. Deze video duurt ongeveer 4 minuten. Ook kun je via onderstaande knoppen de blogpost lezen of rechtstreeks de publieksomgeving bezoeken. 
     

Planningsemail vernieuwd

De accountmanagers zijn binnen DEVENTit het aanspreekpunt voor het geven van informatie over Atlantis. Zij houden contact, bekijken de mogelijkheden voor het gebruikmaken van Atlantis en vertellen over de functionaliteiten. Samen met de ontwikkelaar kijken zij naar de beoogde werkzaamheden om aan de wensen van de opdrachtgever te voldoen. Maar wat gebeurt er nadat de werkzaamheden uitgevoerd mogen worden?


Nieuwe projecten, zoals bijvoorbeeld het implementeren van een nieuwe Atlantis omgeving, importeren van gegevens of het toevoegen van een nieuwe functionaliteit worden kritisch bekeken door de accountmanager en één van de ontwikkelaars. De projectleider verdeeld de werkzaamheden over de ontwikkelaars en voegt deadlines toe per onderdeel. Naast geplande overlegmomenten tussen de projectleider en opdrachtgever, wordt de opdrachtnemer via een planningsemail op de hoogte gehouden van voortgang en deadlines. 


Begin van 2023 is deze planningsemail onder de loep genomen en volledig vernieuwd. De vernieuwde planningsemail bevat uitgebreidere informatie over de voortgang van een project. Ook wordt deze niet meer maandelijks, maar 2-wekelijks verstuurd. Is er een urenkaart aanwezig? Dan is het actuele saldo ook te zien. 

https://zohopublic.com/zohocampaigns/54875000028506004_zc_v21_1670599112506_scherm­afbeelding_2022_12_09_om_12.00.50.png
De werkzaamheden in de planningsemail hebben een status. Dankzij de status is inzichtelijk gemaakt welke taak opgepakt kan worden en welke nog wachten op een voorliggende taak. AMP regels zijn werkzaamheden voor DEVENTit en KAMP regels zijn taken voor de opdrachtgever. 
https://zohopublic.com/zohocampaigns/54875000028506004_zc_v21_1670599112506_scherm­afbeelding_2022_12_09_om_12.00.50.png
Heb je vragen over de vernieuwde planningsmail, de planning, het project of de ingeplande werkzaamheden? Neem contact op met projectleider Anne-Wil van Diermen.
     

Uitgelicht: 2-factor authenticatie 

Een gebruiker kan inloggen op Atlantis met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Als extra beveiligingslaag is 2-factor authenticatie (2FA) standaard aanwezig in Atlantis. 

Wachtwoorden kunnen worden geraden, gestolen of gehackt, waardoor onbevoegde personen toegang krijgen tot je accounts. Door 2FA in te schakelen, moeten gebruikers naast hun wachtwoord ook een extra authenticatiemethode gebruiken waardoor het veel moeilijker wordt voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot je accounts. Heeft jouw account nog geen 2FA ingeschakeld, kun je dit doen bij je accountsinstellingen. Het gebruik van 2FA kan ook door de applicatiebeheerder ingeschakeld worden voor alle gebruikers.
     
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000028506004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen