Met trots kunnen wij melden dat Atlantis voldoet aan alle niveau's van dit model inclusief bevraging via een geintegreerde Sparql engine. Als overtreffende stap zijn we er zelfs in geslaagd historische Linked Open Data te registreren. Atlantis overtreft 5-sterren model voor Linked Open Data ÃƒÂ¢­ÃƒÂ¢­ÃƒÂ¢­ÃƒÂ¢­ÃƒÂ¢­
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Atlantis overtreft 5 sterren model Linked Open Data
  • PeelenMaasNet kiest voor Atlantis
  • Save the date: Webinar Linked Open Data
  • Uitgelicht: Google Maps koppeling

     

Atlantis overtreft 5-sterren model voor Linked Open Data

Linked Open Data is een belangrijk onderwerp in de archief- en erfgoed sector. Door Linked Open Data te gebruiken en te publiceren wordt een zo hoog mogelijke bruikbaarheid van data gegarandeerd. Dit draagt bij aan de kwaliteit van databases en de relevantie van informatie voor het publiek. DEVENTit heeft het zichzelf als missie gemaakt Atlantis dusdanig door te ontwikkelen dat alle beschikbare LOD-toepassingen gebruikt kunnen worden. Dit met hulp van partijen zoals het Netwerk Digitaal Erfgoed en het Literatuurmuseum. 


Er zijn verschillende niveau's van Linked Open Data gedefineerd door Tim Berners-Lee, de bedenker en grondlegger van het WWW.  Deze nivea's zijn uitgewerkt in een 5 sterren model. Met trots kunnen wij melden dat Atlantis voldoet aan alle niveau's van dit model inclusief bevraging via een geintegreerde Sparql engine.  Als overtreffende stap zijn we er zelfs in geslaagd historische Linked Open Data te registreren. Deze historische Linked Open Data is te benaderen via het Memento Protocol. Dit betekent dat een permanente link altijd de data teruggeeft zoals die op het moment van overnemen van de link was. Daarmee verwijs je niet alleen naar het correcte record, maar ook naar de inhoud van dat moment. 


Voor gebruikers van Atlantis betekenen deze ontwikkelingen dat zij gebruik kunnen maken van andere externe bronnen die Linked Open Data aanbieden. Externe partijen kunnen gebruik maken van de Linked Open Data uit Atlantis. 

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000021280012_zc_v32_1632408623429_5_star_deployment_scheme_for_open_data.png
     

PeelenMaasNet kiest voor Atlantis

PeelenMaasNet is het digitale gezicht van het cultureel erfgoed van de regio Peel en Maas. Deelnemers van dit platform zijn de Gemeente Peel en Maas, culturele verenigingen en particulieren. Archieven, heemkundeverenigingen en culturele organisaties werken hierin samen om het historisch beeld- en documentatiemateriaal voor iedereen toegankelijk te maken. 


Atlantis wordt toegepast als gezamenlijke collectiebeheer-oplossing voor de aangesloten partijen. Ook biedt dit platform de mogelijkheid om kosteloos aan te sluiten voor verenigingen die materiaal hebben over de gescheidenis van deze regio. Voor de online beschikbaarstelling wordt een Atlantis Erfgoedwebsite gerealiseerd, met diverse aanvullende functies om de erfgoedbeleving van online bezoekers te verhogen. Lees het nieuwsartikel via onderstaande knop.

     

Save the date: Webinar over Linked Open Data

Wij zijn druk met de voorbereidingen van een informatief webinar over Linked Open Data voor archieven en musea. We willen met deze sessie meer duidelijkheid geven over wat Linked Open Data precies is en wat je er mee kan. Dit zullen we doen met hulp van twee gastsprekers. Dit webinar wordt gegeven op woensdag 20 oktober vanaf 10:30.  Reserveer het moment vast in je agenda. Meer informatie volgt via een komende nieuwsbrief. Viaonderstaande knop kun je doorgeven op de hoogte gehouden te willen worden. 

     

Uitgelicht: Google Maps koppeling

In dit bericht geven wij graag een leuke tip mee die niet over de beheeromgeving gaat, maar over de publieksomgevingen. Al sinds geruimte tijd is het mogelijk om Atlantis te koppelen met Google Maps. Dit zorgt ervoor dat bij de presentatie van een object, de bijbehorende locatie gepresenteerd wordt via Google Maps. Deze koppeling werkt ook andersom: Zo is het ook mogelijk om via een Google Maps te zoeken naar objecten. In dat geval teken je een circel of gebied op de kaart. Vervolgens zoekt Atlantis objecten binnen het gemarkeerde gebied. Erg handig voor bijvoorbeeld het zoeken van bouwtekeningen of naar foto's van locaties. Maar wist je ook dat het mogelijk is om Google Streetview te gebruiken als deze koppeling beschikbaar is? Een leuke functie om bijvoorbeeld een oude foto te vergelijken met de situatie van nu. 

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000021280012_zc_v32_1632408623564_knipsel_(1).jpg
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000021280012_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen