Het portaal doorzoekt de linked open data en verbindt daarna verschillende bronnen op een slimme manier. Het portaal biedt zoekmogelijkheden en overzichtelijke toegang tot alle bronnen. Het Literatuurmuseum faciliteert deze portalen ook voor andere organisaties die auteursportalen willen opzetten. Auteursportaal op basis van Linked Open Data
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Auteursportaal op basis van Linked Open Data
  • Bezoek onze stand tijdens de Archiefdagen
  • Online groepsopleiding volgen over Atlantis
  • Terugblik Atlantis Gebruikersoverleg op 1 juni 2022
  • Uitgelicht: Registeren van nieuwe gebruikers

     

Auteursportaal op basis van Linked Open Data

DEVENTit bouwt voor het Literatuurmuseum literaire auteursportalen. Een auteursportaal is een website die vanuit allerlei Nederlandse linked open data bronnen informatie toont over een auteur, bijvoorbeeld over Theun de Vries. Het Literatuurmuseum beheert zelf veel informatie over auteurs maar ook in allerlei externe bronnen kun je informatie vinden over het leven en werk van auteurs. Niet alleen literaire bronnen zoals bij de Koninklijke Bibliotheek en Tresoar maar ook bij Netwerk Oorlogsbronnen of het Instituut voor Sociale Geschiedenis. De basis voor het portaal is dus linked open data. Het portaal doorzoekt de linked open data en verbindt daarna verschillende bronnen op een slimme manier. Het portaal biedt zoekmogelijkheden en overzichtelijke toegang tot alle bronnen. Het Literatuurmuseum faciliteert deze portalen ook voor andere organisaties die auteursportalen willen opzetten. Zij kunnen dit zelf inrichten en beheren. De eerste auteursportalen worden eind 2022 gepresenteerd. Het project wordt mogelijk gemaakt door het programma “Verbonden Erfgoed van Bibliotheken” van Stichting Pica.

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000024254103_zc_v61_1654181220248_foto_25_05_2022_om_13.12.jpg
     

Bezoek onze stand tijdens de Archiefdagen

De Archiefdagen zijn een initiatief van KVAN, dé beroepsorganisatie voor professionals en instellingen in de archiefsector. Dit evenement vindt plaats op 13 & 14 juni in Alkmaar in het TAQA Theater de Vest. Tijdens dit evenement vinden allerlei interessante lezingen plaats en is er een informatiemarkt. Het thema voor 2022 is: De waarde(n) van de archivaris. 


DEVENTit is kennispartner voor de KVAN Archiefdagen 2022 en is op beide dagen aanwezig met een beursstand. Voor bezoekers bieden we kennis en ervaring met de meest recente ontwikkelingen die spelen bij archief- en informatiemanagement. Denk hierbij aan koppelingen met e-depots, vernieuwende beschrijvingsstructuren en Linked Open Data. 


     

Online groepsopleiding volgen over Atlantis

Vanuit DEVENTit worden verschillende opleidingen aangeboden voor Atlantis gebruikers. Deze trainingen waren tot voor kort gericht op één organisatie. Vanaf nu is het ook mogelijk om online getraind te worden samen met gebruikers van andere organisaties. Zo'n online groepstraining wordt tegen gereduceerd tarief aangeboden. Handig, bijvoorbeeld voor nieuwe medewerkers of gebruikers die wat verder de diepte in willen. 

Het is al mogelijk om aan te melden voor maandag 4 juli of dinsdag 13 september. Deze basisopleiding wordt gehouden van 09:30-12:30. 

Op 11 juli staat een groepsopleiding gepland met het onderwerp: "Efficiënt werken met verschillende bulk functionaliteiten!" Deze verdiepingscursus kan gevolgd worden door gebruikers welke meer willen leren over efficiënt werken in Atlantis. Denk daarbij aan verschillende bulk functies, bijvoorbeeld het in bulk importeren van gegevens en multimedia.  
     

Terugblik Atlantis Gebruikersoverleg op 1 juni 2022

De Atlantis Gebruikersgroep komt tweemaal per jaar bij elkaar om te praten over Atlantis en actuele onderwerpen in de erfgoedsector. Gisteren vond het eerste gebruikersoverleg van 2022 plaats in Ede in de vorm van een hybride sessie. Diverse onderwerpen passeerden de agenda en de gemeente Hilversum toonde in de vorm van een best practise de aanpak op het gebied van bouwdossiers. Voor alle Atlantis gebruikers geldt dat de notulen van het overleg binnenkort op Pleio geplaatst worden. 

     

Uitgelicht: Registeren van nieuwe gebruikers

Deze keer een tip over het registreren van nieuwe gebruikers in Atlantis. Het registeren van nieuwe gebruikers voor toegang tot de Atlantis beheeromgeving kan op twee manieren: Een gebruiker met beheerdersrechten kan een nieuw account aanmaken. In dit geval ontvangt de nieuwe gebruiker een email uit het systeem om in te loggen. De tweede manier is dat een nieuwe gebruiker zelf een account aanmaakt. Op de inlogpagina van Atlantis is een registreerknop te vinden. De nieuwe gebruiker kan op dat moment zelf een account en wachtwoord aanmaken. Standaard plaatst Atlantis deze nieuwe gebruiker in de gebruikersgroep 'Geregisteerde gebruikers'. Let op, er is dan nog geen toegang tot de beheeromgeving. Een beheerder kan vervolgens zo'n gebruiker verplaatsen naar een gebruikersgroep met de juiste rechten zodat toegang tot de beheeromgeving mogelijk. 


Op veel van onze publieksomgevingen is het ook mogelijk om te registeren. Dit heeft als voordeel dat een gebruiker meer mogelijkheden kan hebben. Bijvoorbeeld het inzien van een groter aantal collecties of bijvoorbeeld het maken van dossiers om interessante objecten bij elkaar te houden. Ook hier geldt, via de gebruikersgroep 'geregistreerde gebruiker' wordt bepaald welke rechten er van toepassing zijn. 

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000024254103_zc_v30_1654152514523_schermafbeelding_2022_06_01_om_18.00.25.png
     

Opleidingsagenda online groepstraining

Maandag 4 juli 2022

Basisopleiding Atlantis - inschrijven

Maandag 11 juli 2022

Verdiepingscursus Efficiënt werken met verschillende bulk functionaliteiten!" - inschrijven

Dinsdag 13 september 2022

Basisopleiding Atlantis - inschrijven

 

   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000024254103_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen