Op dinsdag 1 februari 2022 is de website www.erfgoedwestland.nl op ludieke wijze onthuld. Het doel van de website is om alle historische informatie over het Westland op één plek gebundeld aan te bieden. Nieuwe website voor Erfgoed Westland
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Nieuwe website voor Erfgoed Westland
  • Koppeling met BAG
  • Save the date: Webinar op 9 maart 2022
  • Nieuwe pagina's op Atlantis website

     

Nieuwe website voor Erfgoed Westland

Op dinsdag 1 februari 2022 is de website www.erfgoedwestland.nl op ludieke wijze onthuld. Het doel van de website is om alle historische informatie over het Westland op één plek gebundeld aan te bieden. Initiatiefnemers van deze website zijn het Historisch Archief Westland en het Westlands Museum. In de afgelopen jaren hebben vrijwilligers bij deze organisaties tienduizenden beelden en documenten gedigitaliseerd en beschreven. Sinds deze week zijn ze door iedere geïnteresseerde in te zien. De databank is inmiddels zeer uitgebreid; in totaal gaat het om zo’n 300.000 ‘records’ waaronder foto’s, ansichtkaarten, akten, boeken, kranten en objecten. Het meest in het oog springend is het enorm grote bestand aan foto’s, dia’s en ansichtkaarten. In totaal zijn er meer dan 60.000 te vinden. Het zoeken naar het juiste plaatje wordt makkelijk gemaakt doordat er gezocht kan worden op een specifiek woord, maar ook op dorps- of straatnaam, bron en periode. Als service kunnen bezoekers van de website de afbeeldingen gratis downloaden.


DEVENTit mocht de technische realisatie van deze website uitvoeren. Achterliggend is Atlantis ingezet voor het beheren en beschikbaar stellen van collecties. Ook worden er koppelingen ingezet om collecties uit externe systemen, zoals Mais-Flexis, op te halen en gezamenlijk met de Atlantis collecties te presenteren aan het publiek. 

     

Koppeling met BAG

De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) is onderdeel van het overheidsstelsel van basisregistraties. Gemeenten zijn bronhouders van de BAG. Zij zijn verantwoordelijk voor het opnemen van de gegevens in de BAG en voor de kwaliteit ervan. Via een Landelijke Voorzien is het mogelijk deze gegevens te bevragen voor bijvoorbeeld instanties met een publieke functie. Atlantis kent de mogelijkheid om realtime te koppelen met de BAG. Dit betekent dat als deze koppeling aanwezig is, er binnen Atlantis gezocht kan worden binnen de BAG en dat records uit Atlantis, zoals bouwdossiers, hieraan gekoppeld kunnen worden. Als zo'n koppeling gelegd wordt, wordt het dossier in Atlantis verreikt met allerlei gegevens uit de BAG, zoals het BAG-ID, coordinaten en de adresgegevens. Dit zorgt ervoor dat een dossier in Atlantis altijd gekoppeld is aan de meest recente informatie vanuit de BAG. 

     

Save the date: Webinar op 9 maart 2022

Met enige regelmaat organiseren wij webinars voor de erfgoedsector over actuele onderwerpen. Met deze sessies willen wij met name informeren of kennis delen. We zijn bezig het voorbereiden van ons volgende webinar. Dat zal plaatsvinden op woensdag 9 maart om 10:30. De onderwerpen worden later gedeeld. Dit zal een sessie zijn die interessant is voor een ieder die zich bezig houdt met erfgoed. Reserveer het moment vast in je agenda. Mogen we je op de hoogte houden? Laat het ons weten via onderstaande knop of stuur ons een email. 

     

Nieuwe pagina's op Atlantis website

Op onze Atlantis website www.atlantis-erfgoed.nl is relevante informatie te vinden over onze softwareoplossing Atlantis en verwante diensten. Er zijn extra themapagina's toegevoegd met informatie over onderwerpen die nog geen plekje hadden op deze website. Er zijn drie interessante thema's toegevoegd: Een pagina over de in ontwikkeling zijnde nieuwe versie van Atlantis, Atlantis 7. Een pagina over Linked Open Data, en een pagina over de Verhalen module. De komende weken zullen er extra pagina's toegevoegd worden. 

     

Staat jouw artikel of laatste nieuws in onze nieuwsbrief in 2022?

In de loop van het vorig jaar is de opzet van onze nieuwsbrief veranderd. Zo is er onder andere toegevoegd dat we actuele onderwerpen en artikelen te delen over Atlantis, of die van toepassing zijn op Atlantis. Heb je een nieuwtje of relevant artikel voor onze nieuwsbrief? Geef dit dan aan ons door. Namens de redactie: Bedankt. 

   
     
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000022996004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen