Het museum zei vaarwel tegen zijn catalogussysteem en verwelkomde collectiebeheersysteem Atlantis. Met deze software heeft het ook de eerste stappen op het gebied van linked open data gezet. Literatuurmuseum stapt over op Linked Open Data-proof Atlantis
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Literatuurmuseum stapt over op Linked Open Data-proof Atlantis
  • Save the date: Atlantis Gebruikersoverleg
  • Implementatie voor Kamp Westerbork
  • Atlantis Inruilweken
  • Help mee de Bredius aantekeningen toegankelijk te maken
  • 2-factor-authenticatie (2FA)

     

Literatuurmuseum stapt over op Linked Open Data-proof Atlantis

Het Literatuurmuseum in Den Haag is een nieuwe weg ingeslagen. Het museum zei vaarwel tegen zijn catalogussysteem en verwelkomde collectiebeheersysteem Atlantis. Met deze software heeft het ook de eerste stappen op het gebied van linked open data gezet. Eerder deze maand schreef het Netwerk Digitaal Erfgoed een artikel over deze overstap. Bekijk het hele artikel via onderstaande knop. 

     

Save the date: Atlantis Gebruikersoverleg

De Atlantis Gebruikersgroep komt tweemaal per jaar bij elkaar om bij te praten over Atlantis en actuele onderwerpen in de erfgoedsector. Het eerstvolgende gebruikersoverleg staat gepland voor woensdag 23 juni 09:30 - 12:30 en zal digitaal gehouden worden. Noteer deze datum vast in je agenda. Nadere informatie over het gebruikersoverleg en de mogelijkheid om aan aan te melden volgt via een nieuwsbrief van het bestuur. 

     

Implementatie voor Kamp Westerbork

In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van Kamp Westerbork toegankelijk. Filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, tekeningen van spelende kinderen geven een beeld en een gevoel van dit sprekende verleden.


DEVENTit implementeert op dit moment het collectiebeheersysteem Atlantis voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Verschillende modules waaronder Archieven, Bibliotheek en Namen & Gezichten worden ingericht. Daarbij worden ook verschillende koppelingen gemaakt naar o.a. de PoolParty en WOII thesaurus. Na de zomervakantie zal het collectiebeheersysteem worden opgeleverd. We zijn er trots op om met Atlantis een bijdrage aan te mogen leveren aan de toegankelijkheid van deze collecties. 

     

Atlantis Inruilweken 

In onze vorige nieuwsbrief hebben we de Atlantis Inruilweken aangekondigd. Tijdens de inruilweken maken wij het extra aantrekkelijk om je huidige collectiebeheersysteem of digitaal collectiebestand in te ruilen voor Atlantis. Vraag je tijdens de inruilweken een offerte aan voor Atlantis ter vervanging van je huidige systeem, ontvang je van ons een aanbod met een gratis* conversie. Dit betekent dat wij voorzien in de omzetting van de records en multimedia naar Atlantis. Vraag direct een offerte aan of vraag naar meer informatie over deze actie. 

*Actievoorwaarden van toepassing. De inruilweken-actie is geldig bij een offerteaanvraag tussen 05-05-2021 t/m 31-06-2021. 

     

Help mee de Brediusaantekeningen toegankelijk te maken

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis maakt gebruikt van Atlantis Crowdsourcing om de 

archiefaantekeningen van kunsthistoricus Abraham Bredius toegankelijk te maken. De bedoeling van het crowdsourcingproject is om met hulp van vrijwilligers de door Bredius gemaakte excerpten van metadata te voorzien. Aan de deelnemers wordt gevraagd om de gegevens in de Brediusaantekeningen – zoals plaatsnamen, data, persoonsnamen en beroepen – te registreren en bovendien het type notariële akte vast te stellen. Iedereen die van een uitdaging houdt en het leuk vindt om aan een inhoudelijk project bij te dragen, kan zich als vrijwilliger aanmelden. 

     

2-factor authenticatie (2FA)

Naar aanleiding van een aantal supportmelding merken wij dat nog niet alle Atlantis gebruikers op de hoogte zijn van de aanwezigheid van 2-factor-authenticatie. Dit is standaard beschikbaar in Atlantis. Dit kan door gebruikers met beheerdersrechten ingesteld worden in het autorisatiemenu. Door een gebruiker te openen kan 2-factor authenticatie via email geactiveerd worden. In onderstaande screenshot zie je waar deze functie aangezet kan worden. 

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000019510006_zc_v40_1621341253813_schermafbeelding_2021_05_18_om_13.46.19.png
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000019510006_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen