Speciaal voor musea biedt Atlantis een toegesneden oplossing die past bij de behoeften op het gebied van collectieregistratie en beschikbaarstelling: Atlantis Museum. Met deze nieuwsbrief vertellen we meer over deze vernieuwde oplossing.

 

 

 

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000018711016_zc_v31_1606295504586_archief.jpg

Maak kennis met Atlantis Museum

Collectiemanagement en online presentatie van museale collecties

Speciaal voor musea biedt Atlantis een toegesneden oplossing die past bij de behoeften op het gebied van collectieregistratie en beschikbaarstelling: Atlantis Museum. Met deze nieuwsbrief vertellen we meer over deze vernieuwde oplossing.

Atlantis Museum

Dit softwarepakket is ontwikkeld met maar één doel voor ogen: Overzichtelijk en volledig webbased museumsoftware om collecties te beheren met inachtneming van internationale standaarden. Dit platform ondersteund de SPECTRUM beschrijvingsstandaard en biedt daarmee ondersteuning voor de verschillende processen en handelingen die zich binnen een museum afspelen. Deze standaard wordt internationaal toegepast voor collectiemanagement. Het pakket wordt aangeboden met een onbeperkt aantal gebruikers óf een licentie per gebruiker. Laatstgenoemde is met name geschikt voor kleine partijen met een beperkt budget.

Aanpasbaar naar eigen wensen

Dankzij slimme tools zoals Configuratie Cockpit, Schermbouwer en Dynamische Velden is het mogelijk zelf de configuratie en inrichting aan te passen. Zo pas je het systeem eenvoudig aan naar de situatie die van toepassing is binnen het museum. Dit geldt ook voor de wensen op het gebied van invoerschermen, zoekformulieren, autorisaties en rapporten.

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000018711016_zc_v43_1615983525705_schermafbeelding_2021_03_17_om_12.14.35.jpg


Verreiken van de database

Het toevoegen van collecties/objecten kan een tijdrovende klus zijn. Standaard biedt Atlantis hiervoor handige functies die helpen bij het in bulk vullen van het systeem. Denk aan seriegewijs uploaden, maar ook onze importtool. De importtool biedt je de mogelijkheid om zelfstandig excel/csv bestanden te uploaden. Hierin herkent Atlantis de veldnamen uit het excelbestand en laat je direct een mapping maken. Vervolgens wordt met één druk op de knop het complete bestand omgezet naar records in Atlantis. Deze tool kan ook gebruikt worden voor het aanvullen van reeds bestaande records.

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000018711016_zc_v43_1615983525769_geregistreerd_museum.jpg

Geregistreerd Museum

Geregistreerde musea voldoen aan de vereiste kwaliteitscriteria die dit keurmerk vraagt. Atlantis Museum sluit aan bij dit keurmerk en bijbehorende Museumnorm. Gekeken naar de Museumnorm 2020 is er aangescherpt op het gebied van het informatieplan en collectieregistratie. Digitale toegankelijkheid van de collectie speelt een belangrijkere rol en hierbij wordt onder andere gerefereerd aan de Nationale Strategie van het Netwerk Digitaal Erfgoed. DEVENTit onderschrijft deze strategie en heeft het bijbehorende manifest getekend.


Digitale duurzaamheid

Als er gesproken wordt over digitale duurzaamheid en bruikbaarheid wordt in de basis gesproken over het online aanbieden van de collectie. Dankzij onze Atlantis Publieksomgeving wordt het online aanbieden van objecten die hiervoor in aanmerking komen kinderlijk eenvoudig. Een volgende stap is de duurzaamheid en bruikbaarheid van de collectie. Hier komen begrippen als o.a. termenlijsten(thesaurus), Persistant Identifers en Linked Open Data aan bod. DEVENTit heeft een hoop te melden over deze onderwerpen, maar dat bewaren we voor een volgende nieuwsbrief. Wil je vast een ‘sneak Peak’? Kijk dan eens onze webinar terug over de digitale transitie bij musea.

Webinar ‘De stap naar een digitaal museum’ terugkijken

Vorige maand gaven wij het webinar ‘De stap naar een digitaal museum’ waarbij ingegaan is op de vraagstukken die deze digitale transitie bij musea oproept. Daarnaast is ingegaan op de kansen die hier liggen, samen met twee ervaren gastsprekers: Antoinette Schoehuizen (Het Kunstburo) en Sies Vonk (Erfgoedcoach Netwerk Digitaal Erfgoed). Onderwerpen als collectieinformatieplan, collectieregistratie, beschikbaarstelling, digitale duurzaamheid, samenwerking en Linked Open Data kwamen aan bod.

 
Met vriendelijke groet,

 

het DEVENTit team

 

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000018711016_zc_v8_atlantis_logo.png
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000018711016_zc_v8_beleef_het_erfgoed.jpg