Historisch Netwerk Gooi- en Vechtstreek

Homepage van de website met zoekfuncties op de Atlantis collecties

Project Beschrijving

Via de website van het Historisch Netwerk Gooi- en Vechtstreek (HNGV) worden collecties van de archiefdiensten van Hilversum en Naarden en de gemeente Hilversum beschikbaar gesteld voor het publiek. Dit betreft archieven, beeldbanken, bouwvergunningen, bibliotheekcatalogi en kranten. Deze collecties worden zowel integraal als afzonderlijk aangeboden. De content van de website van het HNGV is ook als een collectie ingebracht in Atlantis. Zo kan een zoekfunctie worden aangeboden die zowel de collecties als de website doorzoekt.

Op de homepage wordt een aantal zaken gepresenteerd die rechtstreeks vanuit Atlantis worden gefaciliteerd: archiefschatten, thema’s, direct zoeken en via een tijdbalk zoeken op foto’s, prenten/tekeningen en kaarten. Het resultaat van het slepen aan de markers van de tijdbalk is een zich direct bijwerkende galerij van iconen van gevonden objecten. Dit zoekresultaat is oneindig scrollend, wat betekent dat bij het doorlopen van de lijst er steeds nieuwe regels toegevoegd worden.

De publieksomgeving van Atlantis is aangepast aan de eigen wensen t.a.v. de functies en vormgeving en zo naadloos geïntegreerd met de website.

Zoeken op bouwvergunningen

Zoeken op bouwvergunningen

Bij het zoeken kunnen de collecties afzonderlijk of in de gewenste combinatie doorzocht worden. Het voor Atlantis kenmerkende dynamische gedrag van het zoekformulier komt dan goed naar voren. Bij iedere collectie of combinatie van collecties wordt het daarbij behorende zoekformulier getoond, zodat de collecties optimaal doorzocht kunnen worden. Bij het zoeken op bouwvergunningen is het ook mogelijk om via een Google Map te zoeken.

Het publiek heeft de mogelijkheid om dossiers aan te maken en op- en aanmerkingen op de gepubliceerde informatie te plaatsen.

Bij de zoekresultaten worden filters gepresenteerd waarmee op de collecties en de organisaties binnen het zoekresultaat geselecteerd kan worden. Bij de filters is aangeven hoeveel objecten daarvan in het zoekresultaat zitten.

Presentatie van een archief

Presentatie van een archief

Bij het presenteren van archiefmateriaal is ervoor gekozen om bij een bestand (archief/collectie) de hele toegangsboom te presenteren tot op het niveau van de bestanddelen. Detailinformatie over de bestanddelen kan opgeroepen worden door te klikken op een bestanddeel.

Bij de gemeente Hilversum is een tweede publieksomgeving in gebruik om de bouwdossiers via de website van de gemeente aan te bieden. Ook deze publieksomgeving integreert naadloos in de website van de gemeente door de aangepaste vormgeving van de publieksomgeving.

Al de aangeboden collecties worden beheerd via de Atlantis-beheeromgeving. Dit is de omgeving waarop medewerkers en vrijwilligers opbouwen, beheren en beschikbaar stellen. Zaken als auteursrechten, openbaarheidsbeperkingen en andere zaken die publicatie in de weg staan, worden in de beheeromgeving aangegeven en binnen de Digitale Studiezaal automatisch gehonoreerd.

Op alle collecties zijn koppelingen mogelijk via OAI-PMH, zodat derden de collecties – voor zover dit is toegestaan – kunnen harvesten. Zo zijn de beeldcollecties beschikbaar op Europeana.

Zowel de publieksomgevingen als de beheeromgeving worden gehost via de hostingomgeving van DEVENTit.

Naar de toekomst toe hebben het HNGV en de gemeente Hilversum de beschikking over een platform dat op elke manier uitgebreid kan worden. Via nieuwe modules en diensten kan de werking van Atlantis worden verbreed en verrijkt. Daarnaast heeft het de mogelijkheid om externe systemen aan te sluiten als leverancier van informatie of om informatie aangeleverd te krijgen. Door de beschikbaarheid van mobiele omgevingen op het Atlantis-platform ligt de beschikbaarstelling via telefoons en tablets binnen handbereik. Kortom, met Atlantis heeft het HNGV gekozen voor continuïteit en toekomstperspectief!

Zie: http://www.gooienvechthistorisch.nl

Project Details

Client: Historisch Netwerk Gooi- en Vechtstreek

Tags: Archieven, Atlantis Publieksomgeving, Beeldbank, Bibliotheek, Bouwdossiers, Collectiebeheer, Europeana, Gedrukte Bronnen, Portaal, Website

Contact opnemen
Back to Top