Digitale Studiezaal Regionaal Archief Nijmegen

Uitgebreid zoeken

Project Beschrijving

Via de Digitale Studiezaal zijn de collecties van het Regionaal Archief Nijmegen beschikbaar gesteld voor het publiek. Dit betreft de beeldbank, film, geluid, archieven, indexen, bibliotheekcatalogi, adresboeken en kranten. Deze collecties worden zowel integraal als afzonderlijk aangeboden.

Presentatie krantenpagina met treffermarkering

Presentatie krantenpagina met treffermarkering

Deze Digitale Studiezaal is een bewerking van de publieksomgeving van Atlantis. Hierop zijn de eigen wensen t.a.v. de functies en vormgeving doorgevoerd, zodat het naadloos past binnen de visie van het Regionaal Archief Nijmegen en de vormgeving van de website.

De aangeboden collecties zijn omvangrijk. Zo worden alleen bij de kranten al meer dan 800.000 pagina’s aangeboden die op inhoud te doorzoeken zijn. En dat binnen luttele seconden!

Noemenswaardig is dat veel materiaal voorzien is van scans die via de viewer van Atlantis te raadplegen zijn. Het audio- en videomateriaal wordt via fullstreaming aangeboden, zodat het afspelen bijna direct begint.

Zoekresultaat met filters

Zoekresultaat met filters

De studiezaalomgeving biedt een uitgebreid scala aan filters bij de zoekresultaten. Deze “facets” maken het mogelijk dat een zoekresultaat op vele kenmerken verder te filteren is.

Bij het uitgebreid zoeken kunnen de collecties afzonderlijk of in de gewenste combinatie doorzocht worden. Het voor Atlantis kenmerkende dynamische gedrag van het zoekformulier komt dan goed naar voren. Bij iedere collectie of combinatie van collecties wordt het daarbij behorende zoekformulier getoond, zodat de collecties optimaal doorzocht kunnen worden.

Bij het presenteren van archiefmateriaal is ervoor gekozen om objecten en structuur naast elkaar te presenteren. Hierdoor is de context van een object altijd helder en kan via de hiërarchische archiefstructuur verder genavigeerd worden. Dat alles vanuit één scherm.

Al de aangeboden collecties worden beheerd via de Atlantis-beheeromgeving. Dit is de omgeving waarop medewerkers en vrijwilligers opbouwen, beheren en beschikbaar stellen. Zaken als auteursrechten, openbaarheidsbeperkingen en andere zaken die publicatie in de weg staan, worden in de beheeromgeving aangegeven en binnen de Digitale Studiezaal automatisch gehonoreerd.

Presentatie archiefbestanddeel

Presentatie archiefbestanddeel

Op alle collecties zijn koppelingen mogelijk via OAI-PMH, zodat derden de collecties – voor zover dit is toegestaan – kunnen harvesten. Zo zijn de beeldcollecties beschikbaar op Europeana en de archieven op Archives Portal Europe. Daarbij is het Regionaal Archief Nijmegen via de Atlantis-beheeromgeving altijd in controle over welke informatie beschikbaar gesteld wordt.

Zowel de Digitale Studiezaal als de beheeromgeving worden gehost via de hostingomgeving van DEVENTit.

Naar de toekomst toe heeft het Regionaal Archief Nijmegen de beschikking over een platform dat op elke manier uitgebreid kan worden. Via nieuwe modules en diensten kan de werking van Atlantis worden verbreed en verrijkt. Daarnaast heeft het de mogelijkheid om externe systemen aan te sluiten als leverancier van informatie of om informatie aangeleverd te krijgen. Door de beschikbaarheid van mobiele omgevingen op het Atlantis-platform ligt de beschikbaarstelling via telefoons en tablets binnen handbereik. Kortom, met Atlantis heeft het Regionaal Archief Nijmegen gekozen voor continuïteit en toekomstperspectief!

Zie: http://studiezaal.nijmegen.nl

Project Details

Client: Regionaal Archief Nijmegen

Tags: Akten en registers, Archieven, Archives Europe, Atlantis Publieksomgeving, Beeldbank, Bibliotheek, Collectiebeheer, Europeana, Gedrukte Bronnen, Krantenklapper, Portaal

Contact opnemen
Back to Top