Digitale Studiezaal Gemeentearchief Schouwen-Duiveland

Project Beschrijving

Het gemeentearchief van Schouwen-Duiveland gebruikt al jaren Atlantis voor het beheren en beschikbaar stellen van diverse collecties. Recentelijk is de publieksomgeving volledig vernieuwd en omgevormd naar een volwaardige Digitale Studiezaal. In dit artikel nemen we een kijkje in wat een gemeentearchief met minimale kosten en inspanningen kan realiseren.

Het gemeentearchief Schouwen-Duiveland gebruikt Atlantis voor het beheren en beschikbaar stellen van de Beeldbank, Bibliotheekcatalogi, akten Burgerlijke Stand, Bevolkingsregisters, Notariële Akten, Archieven en Inventarissen. Daarnaast wordt voor de publicatie van de kranten gebruik gemaakt van een ander pakket.

Met de Atlantis-publieksomgeving worden deze collecties afzonderlijk en integraal beschikbaar gesteld aan het publiek. Daarbij worden ook de kranten betrokken, zodat er één geïntegreerde zoekfunctie beschikbaar is.

Startpagina Schouwen-Duiveland

De zoekresultaten worden gepresenteerd i.c.m. het zoekformulier. Daarnaast wordt voorzien in een uitgebreid systeem van filters op het zoekresultaat, variërend van collecties en decennia tot locaties en onderwerpen. Ook kan vanaf het eenvoudig en uitgebreid zoeken genavigeerd worden door het archiefoverzicht.

Zoekscherm Schouwen-D

Bij de detailinformatie wordt beeldmateriaal gepresenteerd via de nieuwe viewer van Atlantis. Soepel en snel werkend met o.a. traploos in- en uitzoomen, uitsnijden, roteren en andere functies. Ook kunnen bestellingen voor reproducties worden gedaan, kan worden genavigeerd naar gerelateerde informatie (bijv. de personen die voorkomen in de akte) en kunnen aanvragen voor inzage op de studiezaal worden gedaan.

Detailscherm Schouwen-D

Het gemeentearchief Schouwen-Duiveland heeft met minimale extra kosten en inspanningen een digitale studiezaal gerealiseerd. Dit is mogelijk doordat Atlantis de bouwstenen hiervoor kant-en-klaar beschikbaar heeft.

De Digitale Studiezaal van het gemeentearchief Schouwen-Duiveland is bereikbaar via de website van het gemeentearchief of rechtstreeks via deze link.

Wilt u ook een Digitale Studiezaal die past binnen uw budget? Neem dan contact op met Herre Jan Veenema via 033– 299 2277 of hjveenema@deventit.nl. Hij zal u hierover graag informeren.

Beleef het erfgoed

Project Details

Client: Gemeentearchief Schouwen-Duiveland

Tags: Akten en registers, Archieven, Atlantis Publieksomgeving, Beeldbank, Bibliotheek, Collectiebeheer, Portaal

Contact opnemen
Back to Top