Het eindresultaat is een unieke combinatie tussen geautomatiseerd anonimiseren en handmatige controle. De gebruiker van deze tool kan zelf bepalen op basis van welke criteria bepaald wordt welke onderdelen wel en niet afgelakt worden. Dit wordt op basis van prefixen / suffixen ingevoerd. Anonimiseren met Atlantis
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Anonimiseren met Atlantis
  • Termennetwerk wordt constant uitgebreid
  • Gazelle Experiance Center geopend
  • Uitgelicht: Bullets bij het zoeken

     

Anonimiseren met Atlantis

In samenwerking met RKD is een tool ontwikkeld om te anonimiseren in Atlantis. Dit is gebeurt in kader van het digitaliseringsproject RKDboxes. Dit gaat om dozen vol met allerlei soorten archiefmateriaal. In het kader van dit project zijn meer dan 10 miljoen scans beschikbaar gekomen. Het is mogelijk dat deze scans AVG-gevoelig materiaal bevatten. Om te voldoen aan de AVG-wet dient er beoordeeld te worden óf een scan gevoelig materiaal bevat, en zo ja, dan moet dit afgelakt worden zodat het AVG-gevoelig materiaal niet zichtbaar is bij publicatie. Het eindresultaat is een unieke combinatie tussen geautomatiseerd anonimiseren en handmatige controle. De gebruiker van deze tool kan zelf bepalen op basis van welke criteria bepaald wordt welke onderdelen wel en niet afgelakt worden. Dit wordt op basis van prefixen / suffixen ingevoerd.


Voor RKD is het proces als volgt ingericht:

  • Stap 1: De scans worden ingelezen in Atlantis via een importfunctie of koppeling.
  • Stap 2: In Atlantis zijn allerlei regels ingevoerd waarmee het systeem in batches kan bepalen welke stukken wel- en geen AVG-gevoelig materiaal bevatten. Deze regels worden getest en uitgebreid door de gebruikers.
  • Stap 3: Stukken die geen persoonlijke gegevens bevatten, worden automatisch 'goedgekeurd' en zijn direct beschikbaar voor publicatie. Voor de stukken waar persoonlijke gegevens gevonden zijn, wordt door Atlantis automatisch afgelakt. Deze worden nog niet vrijgegeven voor publicatie.
  • Stap 4: Via een projectomgeving met eigen beeldviewer, vergelijkbaar met onze Crowdsourcing software, kunnen medewerkers in projectvorm de afgelakte delen beoordelen en zo nodig aanpassen, toevoegen of verwijderen. Daarna wordt de scan akkoord gemeld.
  • Stap 5: In Atlantis blijft het origineel beschikbaar en er ontstaat een afgeleide variant inclusief afgelakte onderdelen. Belangrijk: Delen die afgelakt zijn, worden ook weggehaald uit de OCR zodat de geanonimiseerde termen ook niet vindbaar zijn.

Edda Japing van RKD verteld: ''Het is een hele grote klus, en het was fijn om een leverancier te vinden die wilde meedenken bij het vinden van een goede oplossing om zo’n grote hoeveelheid scans te controleren op privacy-gevoelige informatie. Samen zijn we tot een goed eindproduct gekomen. De beheerskant van de tool geeft ons veel mogelijkheden om zelf nog aanpassingen te doen, ook nu het project al loopt. De crowdsourcing is heel gebruiksvriendelijk. Er werken veel mensen aan dit project en de instructie en begeleiding van de deelnemers is hierdoor heel eenvoudig."


https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000024764800_zc_v42_1658492352236_voorbeeld_crowdsourcingtool.jpg
Het eindresultaat is een efficiënte en slimme tool die behalve voor deze toepassing, voor veel meer doeleinden gebruikt kan worden op het gebied van slim anonimiseren. 

DEVENTit werkt er aan deze tool ook beschikbaar te kunnen stellen aan andere partijen en denkt hiermee een slimme en kostenefficiënte oplossing te bieden voor het anonimiseren van bestanden. Geïnteresseerd in deze functie, of wil je meer weten? Laat het ons weten via onderstaande knop.  

     

Termennetwerk wordt constant uitgebreid

Invulvelden in Atlantis kunnen dankzij de thesaurus gekoppeld worden aan termenlijsten. Het samenstellen van deze termenlijsten kan op twee manieren. De eerste manier is met behulp van een interne thesaurus. Dankzij de interne thesaurus kan de organisatie zelf een termenlijst samenstellen. De tweede manier is om aan te sluiten bij een externe thesaurus. Een voorbeeld van de externe thesaurus is het NDE Termennetwerk. De velden in Atlantis kunnen met behulp van het termennetwerk een realtime koppeling maken met bestaande externe termenlijsten. 

Het termennetwerk wordt constand uitgebreid. Zo is het termennetwerk recent aangevuld met de terminologiebronnen 'Goudse straten' en 'Brabantse gebouwen'. Op 13 juli 2022 is het termennetwerk daarnaast verrijkt met 40.000 geografische namen. Omdat onze koppeling realtime is, zijn deze bronnen vanaf de publicatie beschikbaar gekomen in Atlantis

Het aansluiten aan een externe thesaurus is de eerste stap naar eenduidige invoer. Nadat de registratie vanuit het termennetwerk wordt ingevoerd, is verbinding de volgende stap naar Linked Open Data. 

     

Gazelle Experience Center in Dieren geopend

Gazelle heeft het nieuwe Experience Center in Dieren geopend. Binnen dit Experience Center is aandacht voor de historie van het merk in de vorm van de tentoonstelling 'Gazelle Vertelt'. In 1892 beginnen twee vrienden een rijwielhandel die uitgroeit tot het enige Nederlandse fietsmerk dat het predicaat Koninklijk mag voeren. Binnen de tentoonstelling wordt aandacht gegeven aan de geschiedenis van Gazelle.

In het Experience Center in Dieren staan ook de nieuwste fietsen gepresenteerd en is het mogelijk om een testrit te maken op een speciale testbaan. Daarnaast kan een kijkje genomen worden in de fabriek om te ontdekken hoe een fiets wordt gemaakt. Een bezoek brengen aan het Experience Center is gratis. 

Vanuit huis alvast rondkijken in de geschiedenis van Gazelle? Dat kan op de speciale historie website van Gazelle die voorzien is van een Atlantis Publieksomgeving. 

     

Uitgelicht: Bullets bij het zoeken

Bij zowel het eenvoudig, formulier, uitgebreid, systematisch en thesaurus zoeken kan gebruik gemaakt worden van de zoek bullets. Met deze bullets kan de zoekvraag worden gespecificeerd, wanneer bijvoorbeeld niet door alle beschrijvingen gezocht hoeft te worden. Denk hierbij aan gemodereerde- en niet gemodereerde beschrijvingen, beschrijvingen zonder en met multimedia en eventueel favoriete beschrijvingen. 

Bij het gebruik van thesaurus kan aangegeven worden of de term moet voorkomen in de thesaurus of verbatim. Daarnaast kan het filter gebruikt worden om aan te geven op welke thesaurus term gezocht mag worden. 

De laatste optie is het zoeken inclusief spellingsvariant. Wanneer dit vinkje aangezet wordt bij het zoeken, komen naast resultaten op het woord dat ingevuld is ook resultaten die betreft spelling lijken op de ingevoerde zoekterm.  
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000024764800_zc_v31_1657092931041_schermafbeelding_2022_07_06_om_09.14.50.png
     

Opleidingsagenda online groepstraining

Dinsdag 13 september 2022 09:30 - 12:30

Basisopleiding Atlantis - inschrijven

Donderdag 10 november 2022 09:30 - 12:30

Basisopleiding Atlantis - inschrijven

 

   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000024764800_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen