Het doel van dit symposium was om musea te helpen en te inspireren bij de professionalisering van de eigen informatiehuishouding en archivering.Gezamenlijk werd besproken en onderzocht hoe de initiatieven van de Taskforce Museumarchieven verder vormgegeven kunnen worden, met als doel om duurzaam archiefbeheer binnen Nederlandse musea te helpen verwezenlijken. Terugblik tweede symposium Museumarchieven
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Terugblik tweede symposium Museumarchieven
  • Persistent Identifiers (PID) in Atlantis
  • Project uitgelicht: Kasteel Huis Bergh
  • NDE-Gids: Haal meer uit je erfgoedwebsite   
  • Online groepsopleiding volgen over Atlantis
  • Uitgelicht: Kruimelpad

     

Terugblik tweede symposium Museumarchieven

Op 16 mei 2022 werd het tweede symposium over museumarchieven gehouden in het Rijksmuseum.
Musea zijn zich steeds vaker bewust van het belang van archivering. Toch beperken
informatieplannen zich vaak hoofdzakelijk tot het beheren en ontsluiten van de collectie informatie. 
Er is bij musea behoefte aan capaciteit, kennis, handreikingen en instrumenten. Het doel van dit
symposium was om musea te helpen en te inspireren bij de professionalisering van de eigen
informatiehuishouding en archivering.
Gezamenlijk werd besproken en onderzocht hoe de initiatieven van de Taskforce Museumarchieven verder vormgegeven kunnen worden, met als doel om duurzaam archiefbeheer binnen Nederlandse musea te helpen verwezenlijken.

DEVENTit levert met Atlantis een totaaloplossing voor musea dankzij de verschillende modules. Er zijn toegesneden modules beschikbaar voor onder andere archieven, boeken, objecten, foto's en gedrukt materiaal. 

     

Persistent Identifiers (PID) in Atlantis

Een Persistent Identifier (PID) is een uniek identificatienummer van een digitaal object die op een afgesproken plaats wordt geregistreerd. De URL blijft gegarandeerd werken, ook al verandert het webadres van een organisatie. Zo kun je ervoor zorgen dat de verwijzing naar een digitaal object (een scan, audiovisueel bestand, metadata record, etc.) altijd blijft werken. Ook als de bewaarlocatie of het webadres van het digitale object verandert.


Door PID's toe te passen zorg je er voor dat objecten op een duurzame manier gedeeld en opgeslagen kunnen worden. Als een externe de unieke URL opneemt in bijvoorbeeld een onderzoek of publicatie, blijft deze URL altijd verwijzen naar het object. Zo'n handle is ook onder dit bericht gezet en verwijst naar een foto uit een beeldbank. 


Wij bieden PID als dienst op Atlantis in samenwerking met een onafhankelijke externe partij. Deze partij zorgt voor de hosting van deze handles. Atlantis is eenvoudig is uit te breiden is met deze dienst. Als deze dienst er is, zorgt Atlantis ervoor dat alle objecten voorzien worden van zo'n handle en wordt deze handle getoond bij de objecten. Bij het aanmaken van een nieuw objecten wordt een nieuwe handle gegenereerd en doorgegeven aan de externe partij. 

     

Project uitgelicht: Kasteel Huis Bergh

In deze rubriek van onze nieuwsbrief besteden we aandacht aan een project waar we mee bezig zijn of recent afgerond hebben. Deze keer: Kasteel Huis Bergh. Dit is één van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 12e eeuw. Het kasteel ontleende zijn defensieve kracht aan de gracht die het gebouw omringt. Huis Bergh is van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. In 1912 kocht Jan Herman van Heek, een textielfabrikant uit Enschede het kasteel met bij behorende bezittingen. Hij bracht een belangrijke kunstverzameling bijeen die uniek is voor Nederland en richtte daar zijn kasteel mee in. Tot zijn verzameling behoort o.a. een bijzondere verzameling vroege Italiaanse schilderijen, middeleeuwse handgeschreven boeken met miniaturen en schitterend penwerk. portretten van vroegere bewoners. De 15e en 16e-eeuwse portrettengalerij is uniek voor Nederland. In de middeleeuwse toren is een wapenkamer en een muntenkamer.


Voor het beheren en online presenteren van de museale- en bibliotheekcollectie is gekozen voor Atlantis. Er wordt op dit moment gewerkt aan migratie van de bestaande collecties uit Adlib. 

     

NDE-Gids: Haal meer uit je erfgoedwebsite   

Netwerk Digitaal Erfgoed heeft een nieuwe publicatie uitgebracht: 'Haal meer uit je erfgoedsite; gids met praktische tips.' 


Alle onderzoeksresultaten zijn vertaald naar de praktijk: wat betekenen ze voor de inrichting van een erfgoedsite? Het eindresultaat is de interactieve gids 'Haal meer uit je erfgoedsite' – met zowel praktische adviezen als samenvattingen van de onderzoeksresultaten waar deze adviezen op gebaseerd zijn. Met deze gids kun je je eigen site toetsen aan de adviezen om erfgoedsites in te richten. Ook biedt de gids tips hoe je met kleine aanpassingen je site gebruikersvriendelijker maakt. En wil je je site doorontwikkelen of vernieuwen? Ook dan is deze publicatie een handige leidraad. Aan de gids hebben onderzoekers van de eerdere gebruikersonderzoeken én collega’s van erfgoedorganisaties hun medewerking verleend. 

     

Online groepsopleiding volgen over Atlantis

Vanuit DEVENTit worden verschillende opleidingen aangeboden voor Atlantis gebruikers. Deze trainingen waren tot voor kort gericht op één organisatie. Vanaf nu is het ook mogelijk om online getraind te worden samen met gebruikers van andere organisaties. Zo'n online groepstraining wordt tegen gereduceerd tarief aangeboden. Handig, bijvoorbeeld voor nieuwe medewerkers of gebruikers die wat verder de diepte in willen. 

Er zijn al een aantal inschrijvingen binnengekomen voor de basisopleiding. Het is nog mogelijk om aan te melden voor maandag 4 juli of dinsdag 13 september. Deze basisopleiding wordt gehouden van 09:30-12:30. 

Op 11 juli staat een groepsopleiding gepland met het onderwerp: "Efficiënt werken met verschillende bulk functionaliteiten!" Deze verdiepingscursus kan gevolgd worden door gebruikers welke meer willen leren over efficiënt werken in Atlantis. Denk daarbij aan verschillende bulk functies, bijvoorbeeld het in bulk importeren van gegevens en multimedia.  
     

Uitgelicht: Kruimelpad

Overal in Atlantis is bovenaan de pagina een blauwe balk te zien, deze bevat een functionaliteit welke voor elke gebruiker in de beheeromgeving te gebruiken is,  namelijk het kruimelpad. Wanneer een actie wordt uitgevoerd, denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een zoekactie, bewaard Atlantis de genomen acties in het kruimelpad. Doordat deze acties worden opgeslagen kan gemakkelijk een stap terug genomen worden door op het juiste onderdeel te klikken. 
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000024531004_zc_v11_1654853626268_schermafbeelding_2022_06_10_om_11.29.45.png
     

Opleidingsagenda online groepstraining

Maandag 4 juli 2022

Basisopleiding Atlantis - inschrijven

Maandag 11 juli 2022

Verdiepingscursus "Efficiënt werken met verschillende bulk functionaliteiten!" - inschrijven

Dinsdag 13 september 2022

Basisopleiding Atlantis - inschrijven

 

   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000024531004_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen