Regionaal Archief Nijmegen is aan de slag gegaan met Linked Open Data in Atlantis. De collectie 'beeldbank' is omgezet naar Linked Open Data en wordt als Linked Open Data beschikbaar gesteld. Dit gaat om meer dan 120.000 foto's en beschrijvingen. Regionaal Archief Nijmegen gestart met Linked Open Data
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Regionaal Archief Nijmegen gestart met Linked Open Data
  • Liberas: Meer dan 1 miljoen digital born bestanden in het e-Depot
  • Terugblik Museum Vakdagen in Rijswijk
  • 3D foto's beschikbaar stellen via Atlantis
  • Beleef het molen erfgoed in Cabauw

     

Regionaal Archief Nijmegen gestart met Linked Open Data

Regionaal Archief Nijmegen is aan de slag gegaan met Linked Open Data in Atlantis. De collectie 'beeldbank' is omgezet naar Linked Open Data en wordt als Linked Open Data beschikbaar gesteld. Dit gaat om meer dan 120.000 foto's en beschrijvingen. In een meegestuurde blogpost legt Renier van de Giessen uit hoe ze dit hebben aangepakt. De doelstellingen van het Regionaal Archief waren om de bruikbaarheid en vindbaarheid te vergroten van allereerst de beeldbank en om te leren omgaan met de nieuwe LOD-functionaliteit in Atlantis. En deze te integreren in de werkprocessen. Met LOD-functionaliteit wordt bedoeld: (1) de mogelijkheid om lijsten en termen vanuit het Termennetwerk (seriegewijs) te koppelen aan bepaalde velden en (2) de mogelijkheid om onze gegevens beschikbaar te stellen als Linked Open Data. 

     

Liberas: Meer dan 1 miljoen digital Born bestanden in het e-Depot

Liberas uit Gent bereikte afgelopen maand een mooie mijlpaal en heeft meer dan 1 miljoen digital born bestanden verwerkt en opgeslagen in e-depot StrongRoom. Daarbovenop zijn vanuit het analoge archief bijna 250.000 bestanden naar het e-depot verstuurd. De analoge archieven zijn geregistreerd in Atlantis. Via een koppeling tussen StrongRoom en Atlantis worden de beschrijvingen en bestanden automatisch in het e-depot geplaatst. In een latere fase zal deze koppeling uitgebreid worden om via Atlantis de daarvoor in aanmerking komende digital born collecties beschikbaar te stellen voor medewerkers en het publiek. Dat zal dan gaan om een e-Depot koppeling van Atlantis waarmee zowel nieuwe bestanden in het e-Depot geplaatst kunnen worden, als reeds in het e-Depot aanwezige bestanden op te halen. 

     

Terugblik Museum Vakdagen in Rijswijk

Vorige maand was DEVENTit aanwezig bij de Museum Vakdagen 2021 bij de Broodfabriek in Rijswijk. Deze vakdagen zijn gericht op professionals uit de Nederlandse en Vlaamse Museumbranche. Tijdens dit event kregen bezoekers van onze stand de kans om mee te werken aan een gezamenlijk kunstwerk; namelijk het beschilderen van een standbeeld in de vorm van een koe. Het eindresultaat staat inmiddels te pronken in de entree van ons kantoorpand. Met hulp van dit object hebben wij live gedemonstreerd hoe onze museum software werkt en hoe eenvoudig het aanmaken en online presenteren van een object is in Atlantis. Bekijk het eindresultaat van het kunstwerk in 3D via onderstaande knop. Wil je ook weten over onze museum software? Plan dan direct een demonstratie in.

     

3D foto's beschikbaar stellen via Atlantis

Wij bedanken FR Studio uit Harderwijk voor de realisatie van de 3D foto van het gezamenlijke kunstwerk. FR Studio heeft zich gespecialiseerd in het maken van 3D foto's voor musea, archeologen en erfgoedinstellingen. Vervolgens is het via Atlantis mogelijk deze 3D foto gekoppeld aan de beschrijving van het object op te slaan en beschikbaar te stellen. Dit is een leuke en doeltreffende manier om de erfgoedbeleving voor bezoekers van achter de computer te verhogen. Letterlijk alle hoeken van een objecten kunnen in detail bekeken en onderzocht worden. 
     

Meet Your Future

   

Twee keer per jaar organiseert HBO-ICT van Hogeschool Windesheim een bedrijvencontactdag. Hier krijgen bedrijven de gelegenheid om door middel van een beursstand in contact te komen met HBO-ICT studenten die op zoek zijn naar een stage of afstudeerplek. DEVENTit biedt ieder half jaar minimaal 4 stagiairs en afstudeerders een stageplek en beschikt doorlopend over leuke stage- en afstudeeropdrachten. De afgelopen editie op 23 november 2021 was extra bijzonder. Deze werd volledig virtueel gehouden. DEVENTit had een digitale stand en studenten bezochten deze virtueel. Foto: Milan van Dijk, zelf ook afgestudeerd bij DEVENTit, informeert Windesheim studenten virtueel over beschikbare opdrachten. 

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000022284012_zc_v16_1638786107461_img_4498_(1).jpg
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000022284012_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen