Wilt ú weten, wat Atlantis voor uw collecties kan betekenen? Bezoek onze stand tijdens Informatie aan Zee en laat u inspireren over collectieregistratie, online presentatie en het inzetten van het publiek voor het beschrijven van uw collectie. Dan ontvangt u van ons een ‘Atlantis Powerbank’ op zakformaat.

Informatie aan Zee 2019
Op donderdag 19 & vrijdag 20 september 2019 organiseert de VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie) de zestiende editie van het congres Informatie aan Zee. Informatie aan Zee is een interactief gebeuren voor informatieprofessionals en wordt gehouden in Oostende (BE). Het omvat een omvangrijk programma van presentaties, workshops, panels en productpresentaties en een beursgedeelte. DEVENTit neemt met haar software Atlantis deel aan het beursgedeelte. Atlantis is hét platform voor collectiebeheer en online presentatie.


Belééf het (digitale) erfgoed!
Steeds minder worden archief- en andere erfgoedcollecties fysiek geraadpleegd. Er heeft een verschuiving plaatsgevonden waarbij het publiek vanuit huis het internet gebruikt om erfgoedcollecties te doorzoeken. Als een collectie of bron niet via het internet is ontsloten, lijkt het wel alsof deze ‘niet bestaat’. Het belang van het via internet aanbieden van collecties is daarmee groter dan ooit.


Neem deel aan onze lezing over digitale erfgoedbeleving!
Op de tweede dag van Informatie aan Zee (vrijdag 20 september) geeft Laurens van Diermen van DEVENTit een lezing over digitale erfgoedbeleving. Deze lezing vindt plaats in de Lounge Bar van 14:00 – 14:30. Vraagstukken als ‘Hoe zorg ik er voor dat het publiek vanuit één omgeving meerdere bronnen kan raadplegen?, ‘Hoe worden mijn collecties beter vindbaar? en ‘Mag je als organisatie iets terug verwachten van het publiek?’ komen aan de orde.

Vanuit één omgeving meerdere erfgoed bronnen raadplegen?
Atlantis kent doeltreffende integratieoplossingen waarmee collecties ondergebracht in systemen van derden samengesmeed worden tot één geïntegreerd geheel. Het resultaat is dat het publiek vanuit één webomgeving de verschillende erfgoedbronnen kan raadplegen. Door het integreren van collecties kunnen verschillende collecties tegelijk doorzocht worden zodat informatie vanuit verschillende bronnen eenvoudig en overzichtelijk gepresenteerd wordt.

Mag je als organisatie iets terugverwachten van het publiek?
DEVENTit biedt met Atlantis waardevolle mogelijkheden om de erfgoedbeleving van het publiek via het internet te verhogen. Denk hierbij aan zoeken via Google Maps, Social media koppelingen en de mogelijkheid om een persoonlijk dossier aan te maken. Daarnaast zijn er mogelijkheden om de kennis of inzet van het publiek in te zetten voor het verder ontsluiten van digitale collecties.


Naast mogelijkheden tot reageren kan het publiek ook ingezet worden om collecties te laten voorzien van metadata. Door toepassing van het Atlantis Crowdsourcing platform worden digitale collecties die nog niet voorzien zijn van beschrijvingen eenvoudig en efficiënt aangeboden aan het publiek. Het publiek draagt daardoor op een leuke en eenvoudige wijze bij aan verhogen van het aantal collecties dat via het internet geraadpleegd kan worden.

Meer informatie?

Wij vertellen u graag meer bij de stand van DEVENTit tijdens Informatie aan Zee! Nu al meer informatie over webbased collectiebeheer, online presentatie van collecties of crowdsourcing? Neem contact op met ons op en vraag een vrijblijvende oriëntatiesessie of digitaal informatie pakket aan!