“…Omdat hiermee onze gevarieerde collectie passend beheerd en beschikbaar gesteld kan worden.” – Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum.

Over het Literatuurmuseum
Het Literatuurmuseum maakt samen met het Kinderboekenmuseum deel uit van de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief (Stichting NLL), voorheen Stichting Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum. De stichting beheert de literaire schatkamer van Nederland. Vrijwel alle Nederlandse schrijvers en illustratoren zijn vertegenwoordigd met manuscripten, brieven, kinderboekenillustraties, geschilderde en getekende portretten, foto’s en vele andere unieke documenten en voorwerpen.

Collecties
Het Literatuurmuseum beheert tal van collecties. Alles wat te maken heeft met het werk en persoonlijke leven van schrijvers en illustratoren vind je in het archief van de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief. Als hét instituut op het gebied van het literaire erfgoed heeft het de grootste en belangrijkste collectie schrijversdocumenten van Nederland onder beheer. Meer dan 7.000 Nederlandse schrijvers en illustratoren zijn vertegenwoordigd. Met ruim 6 strekkende kilometer documenten en objecten, waaronder circa 1,8 miljoen brieven, 250.000 manuscripten, 65.000 foto’s, 2.800 schrijversportretten en 60.000 kinderboekenillustraties, is dit archief hét literaire geheugen van Nederland.

Via Atlantis gaan deze geïntegreerd beheerd en beschikbaar gesteld worden.

Literatuurmuseum

Linked Open Data
Het Literatuurmuseum stelt haar archief ter inzage aan onder andere onderzoekers, journalisten en biografen en toont documenten en objecten in exposities.

Beschikbaarstelling is derhalve een belangrijk doel. Daartoe vindt standaardisering van beschrijvingen plaats door deze te koppelen met de Art & Architecture Thesaurus (AAT) en de Nederlandse Thesaurus van Auteursnamen (NTA). Daarnaast worden alle beschrijvingen en multimediale objecten voorzien van een Persistent Identifier. Hiermee zijn de collecties klaar om als Linked Open Data beschikbaar te stellen aan iedereen die hier interesse in heeft. Door Linked Open Data als uitgangspunt te kiezen voor de beschikbaarstelling zijn de collecties dan ook direct te koppelen met collecties wereldwijd die van dezelfde thesauri gebruik maken.

Keuze voor Atlantis
“Wij hebben voor Atlantis gekozen omdat hiermee onze gevarieerde collectie passend beheerd en beschikbaar gesteld kan worden.”, zegt Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum. “Daarnaast kunnen wij koppelingen realiseren met toonaangevende thesauri waarmee zowel het beschrijven van de collecties als de beschikbaarstelling daarvan gestandaardiseerd wordt.”

Onlangs is de samenwerking met een handdruk en een Spakenburgse traktatie beklonken. De verwachting is dat de nieuwe omgeving in het eerste kwartaal van 2020 in gebruik genomen zal worden.

Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum (rechts) en Peter van Diermen, directeur van DEVENTit (links) beklinken de samenwerking met een handdruk.

Wilt ú weten wat DEVENTit voor uw collecties kan betekenen?
Wij informeren u graag. Neem contact met ons op door middel van onderstaande knop of bezoek onze website. U kunt bij ons een vrijblijvende oriëntatiesessie of digitaal informatiepakket aanvragen.