Wil je jouw bestaande Atlantis omgeving laten upgraden naar NDE-compatibel zodat jouw collecties bruikbaar zijn voor anderen? Of wil je overstappen naar Atlantis zodat jou collectie kan voldoen aan NDE-compatibel? Vraag via onderstaande knop vrijblijvend meer informatie aan.       
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

 • Stap voordelig over naar Linked Open Data
 • Bekijk de collectie van Kamp Westerbork
 • Basisopleiding Atlantis 
 • Deel je beeld met IIIF: Wat kan je er mee?
 • Project uitgelicht: Familie Blokhuis Stichting

Stap voordelig over naar Linked Open Data

Recent is bekend gemaakt dat er een nieuwe Linked Open Data versnellingsregeling van start is gegaan. Dit betekent dat een subsidie beschikbaar is gekomen om gebruik te gaan maken van Linked Open Data. Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft richtlijnen opgesteld on volgens dezelfde afspraken te werken. Dit noemen we 'NDE-compatibel werken'. Atlantis kan volledig NDE Compatibel ingericht worden, het voldoet aan deze richtlijnen. Door NDE Compatibel toe te passen is jouw collectie bruikbaar voor andere platformen en toepassingen. Het vergroot de zichtbaarheid van de collecties en vereenvoudigd het koppelen met anderen. 

 

De financiële ondersteuning is zeer interessant voor gebruikers van Atlantis, en partijen die overwegen Atlantis te gaan gebruiken. Voor zowel het upgraden van Atlantis naar NDE Compatibel, als het overstappen naar Atlantis - NDE Compatibel - ingericht, worden de volledige eenmalige kosten vergoed. Dit geldt zelfs voor de migratiekosten om data uit een ander systeem naar Atlantis over te laten zetten. 

Wil je jouw bestaande Atlantis omgeving laten upgraden naar NDE-compatibel zodat jouw collecties bruikbaar zijn voor anderen? Of wil je overstappen naar Atlantis zodat jouw collectie kan voldoen aan NDE-compatibel? Vraag via onderstaande knop vrijblijvend meer informatie aan. 

Bekijk de collectie van Kamp Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork herbergt een bijzondere en waardevolle collectie. De brieven, documenten, foto's en objecten vertellen het verhaal van Kamp Westerbork en van de mensen die er woonden, werkten of gevangen zaten. Op het collectieplatform Westerbork Digitaal kun je vanaf nu een kijkje nemen in de digitale collecties. Naast foto's, documenten en andere collectiestukken is ook veel aanvullende informatie over de geschiedenis van Kamp Westerbork te vinden.

Er zijn diverse partijen betrokken bij de realisatie van dit platform. Voor het beheren van de collectie wordt Atlantis Collectiebeheer gebruikt. Via de RESTfull API van Atlantis worden gegevens beschikbaar gesteld aan het portaal. Bekijk dit mooie project en de indrukwekkende collectie via de knop. 

Basisopleiding Atlantis

Op woensdag 22 mei en woensdag 18 juni worden er groepstrainingen georganiseerd. Dit zijn online trainingen waar Atlantis gebruikers van verschillende organisaties gezamenlijk getraind worden. De training start om 09:30 en duurt tot ongeveer 12:30. 

 

Het gaat in beide gevallen om een basisopleiding. Zo'n basisopleiding is speciaal afgestemd op nieuwe Atlantis gebruikers of gebruikers waarbij de basiskennis opgefrist mag worden. Na afloop van deze opleiding zal een gebruiker in staat zijn zelfstandig te kunnen werken met Atlantis. De onderwerpen voor deze basisopleiding zijn onder andere:

 • Het inloggen in Atlantis en uitleg over de globale onderdelen in de menubalk;
 • Het zoeken naar objecten, zoeken in zoekresultaten en het opslaan van zoekvragen;
 • Het bekijken van de zoekresultaten, het bekijken van de detailinformatie en het wijzigen van de detailinformatie;
 • Het toevoegen van nieuwe objecten en multimedia inclusief het werken met kopieën en defaults;
 • Bekijken van relaties en het leggen van nieuwe relaties;
 • Het uitvoeren van acties in bulk.
Via de knop kun je zich aanmelden voor de opleiding.
Deel je beeld met IIIF: wat kan je er mee? 
Heb je als erfgoedorganisatie een prachtige verzameling gedigitaliseerde schilderijen, kaarten of andere afbeeldingen? En ben je benieuwd hoe je deze collectie online kunt presenteren, samenbrengen en verrijken? Het International Image Interoperability Framework (IIIF, uitgesproken als ‘triple-eye-eff’) kan je hierbij helpen. Op donderdag 28 mei wordt een evenement georganiseerd door het Netwerk Digitaal Erfgoed in Amsterdam (locatie volgt) om hier meer uitleg over te geven. Lees meer en schrijf je in via onderstaande knop.
 
Atlantis ondersteunt het uitwisselen van beeldmateriaal via IIIF, zowel voor het ontvangen als het delen van beeldmateriaal. De toepassing van IIIF maakt onderdeel uit van 'NDE Compatibel'. 
Project uitgelicht: Familie Blokhuis Stichting

Atlantis wordt gebruikt door een breed scala aan partijen binnen de erfgoedsector. Zo ook de Familie Blokhuis Stichting. Dit is een stichting met als bijzonder doel familieleden financieel te ondersteunen daar waar nodig is en het documenteren van de verzamelde informatie betreft familieleden en deze samenbrengen. Sylvia van Halteren licht toe: 

 

"Onze stichting werd in 1912 opgericht door E. Arthur F. Blokhuis en zijn twee ooms Hendrik J. Blokhuis en Meindert Blokhuis. Al ruim 100 jaar verzamelen we familiegegevens voor onze genealogie en onderhouden we de banden met onze familieleden door familieweekenden, seniorendagen en andere activiteiten te organiseren.

 

We maken sinds 2022 gebruik van Atlantis voor het digitaliseren van ons familie archief en het koppelen van fysieke voorwerpen, teksten en foto`s aan onze genealogie.

We zijn erg blij met het gebruiksvriendelijke programma en alle hulp en steun die we als kleine familiestichting krijgen van de medewerkers van DEVENTit."
https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000032457008_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg

Volg ons via:

LinkedIn
 

LinkedIn

 
Email
 

Email

 

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen