CBG heeft gekozen voor Atlantis als toekomstvast collectiebeheersysteem voor het beheren van de uitgebreide collectie gericht op familiegeschiedenis. Aan de hand van een programma van eisen zijn verschillende systemen met elkaar vergeleken. Toekomstvast collectiebeheersysteem voor CBG
 
   
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002589780_zc_v95_1599466344893_banner_b_3.jpg
   
     

Toekomstvast collectiebeheersysteem voor CBG

CBG - Centrum voor familiegeschiedenis heeft gekozen voor Atlantis als toekomstvast collectiebeheersysteem voor het beheren van de uitgebreide collectie gericht op familiegeschiedenis. Aan de hand van een programma van eisen zijn verschillende systemen met elkaar vergeleken. We zijn trots dat we deze mooie opdracht mogen uitvoeren en zien uit naar een prettige samenwerking. 


CBG is het landelijk expertisecentrum (dé autoriteit) op het gebied van familiegeschiedenis en beheren en onderhouden de nationale digitale infrastructuur voor het ontsluiten van Nederlandse historische persoonsgegevens, op een duurzame wijze. CBG is een kooppunt op het gebied van genetisch innovatief en traditioneeel genealogisc onderzoek.  Zij ondersteunen iedereen middels overzicht, bronnen en kennis op het gebied van onderzoek naar verwantschap en het zoeken naar de eigen herkomst. 


Waarom is er gekozen voor Atlantis?

"Het CBG heeft veel tijd geïnvesteerd in de vertaalslag van visie naar een toekomstvast programma van eisen en wensen, wat in april 2023 is vastgesteld. Met dit programma van eisen als basis heeft het CBG van vier systemen offertes opgevraagd. Eén bleek erg duur en viel daarom direct af. Ook een opensourcesysteem kwam uiteindelijk niet in aanmerking. De overgebleven twee collectieregistratiesystemen verschilden in prijs niet veel van elkaar, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor Atlantis. Dat voldoet aan alle punten van het programma van eisen, waarbij het systeem naar eigen wens in te richten en NDE-compatibiliteit centraal staan.


Ook is het voor ons geruststellend dat we in de toekomst geen extra kosten hoeven te betalen bij een groeiend aantal gebruikers. Bij Atlantis hebben we een licentie voor een onbeperkt aantal gebruikers. Het CBG heeft een klant bezocht die Atlantis al vele jaren naar tevredenheid gebruikt. Het was fijn om te zien dat de Atlantis performance goed was, terwijl sprake was van miljoenen records. Bij het CBG is ook sprake van grote datasets met miljoen records. Al bij al toonde het selectietraject aan dat Atlantis voor het CBG zowel kwalitatief als kostentechnisch de beste keuze is."

     

Ontknoping keuze nieuw collectieregistratiesysteem voor Museum Rotterdam

Het Nationaal Digitaal Erfgoed is een blogserie gestart waarin zij Museum Rotterdam volgen bij hun zoektocht naar een nieuw collectieregistratiesysteem. In de meest recente blog, deel 4, is de ontknoping te lezen. Het hoge woord is eruit: Museum Rotterdam kiest voor Atlantis. 

Registrator Dolf Ruesink laat weten: "We hebben Atlantis in werking gezien. Bij het Spoorwegmuseum hebben ze er goede ervaringen mee. Niet alleen waren de referenties dus positief, maar het systeem spreekt ons ook aan. Een bijkomend voordeel is dat de Atlas Van Stolk en de Stichting Wijkcollectie allebei gebruikmaken van dit collectiebeheersysteem. Hoewel deze organisaties niet langer onder Museum Rotterdam vallen, werken we nog steeds nauw samen. Dus het is handig dat zij ook Atlantis gebruiken.’"

Wil jij lezen hoe de keuze tot Atlantis tot stand is gekomen en hoe Museum Rotterdam dit traject heeft aangepakt? Lees alle blogpost via onderstaande links. 
     

Help het RKD met het toegankelijk maken van de beelddocumentatie

RKD maakt gebruik van het crowdsourcingplatform van Atlantis voor verschillende projecten. Het anonimiseringsproject waarmee het RKD zijn beelddocumentatie wereldwijd toegankelijk wil maken zonder dat er privacygevoelige informatie openbaar komt, is vanaf nu opengesteld. Iedereen die aan dit project een bijdrage wil leveren, kan zich als vrijwilliger aanmelden.

Een aantal jaar geleden heeft het RKD besloten om de gehele collectie beelddocumentatie – bijna 5 miljoen afbeeldingen van kunstwerken – te digitaliseren. Dit heeft meer dan 9 miljoen scans opgeleverd. Hoewel het digitaliseringsproject de mogelijkheid geeft om de miljoenen afbeeldingen eindelijk beschikbaar te stellen, kunnen de scans niet zomaar online worden gezet omdat sommige privacygevoelige informatie bevatten. Deze moeten afgelakt worden. Via Atlantis Anonimiseren is een traject in gang gezet die geautomatiseerd bepaald welke scans wel en niet openbaar zijn. De scans die aangemerkt worden als privacygevoelig, worden afgelakt. Vanaf nu kan iedereen helpen om deze scans te controleren. Meer informatie over het project en over meedoen lees je in het volledige artikel. 

     

Project afgerond: Atlantis voor Welzijnsband Meetjesland

Welzijnsband Meetjesland is een samenwerkingsverband tussen 14 OCMS van de volgende gemeenten van het Meetjesland (Belgie): Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, St.-Laureins, Waarschoot Zelzate, Zomergem, Kaprijke en Wachtebeke. Voor Welzijnsband Meetjes is Atlantis geimplementeerd als Archiefbeheersysteem. 


"Aangezien we als intergemeentelijke archiefdienst ondertussen al meer dan 10 jaar bestaan, was het noodzakelijk om onze werking te evalueren. Daaruit bleek dat we met onze huidige archiefaanpak botsen op de limieten inzake wat mogelijk was. Het was dus noodzakelijk dat we onze archiefwerking verder moesten zien te professionaliseren. Voor ons was het snel duidelijk dat een archiefbeheersysteem de oplossing kon zijn voor onze problemen.

 

Na veel contact met verschillende leveranciers, kwamen wij uiteindelijk uit bij Atlantis.

De vlotte service en de goede referenties spraken voor zich, waardoor wij al snel overtuigd waren van het product. Ondertussen is de testfase afgerond en zijn wij enthousiast om met het archiefbeheersysteem aan de slag te kunnen."

     

Groepsopleiding op maandag 4 september

Voor nieuwe Atlantis gebruikers is de basisopleiding de beste start met het werken in Atlantis! Deze groepsopleiding is ook zeer geschikt als opfriscursus voor bestaande gebruikers. Bij een groepsopleiding worden afgevaardigden van verschillende organisaties gezamenlijk getraind tegen een gunstig tarief per deelnemer. 

De onderwerpen voor deze basisopleiding zijn:

  • Het inloggen in Atlantis en uitleg over de globale onderdelen in de menubalk;
  • Het zoeken naar objecten, zoeken in zoekresultaten en het opslaan van zoekvragen;
  • Het bekijken van de zoekresultaten, het bekijken van de detailinformatie en het wijzigen van de detailinformatie;
  • Het toevoegen van nieuwe objecten en multimedia inclusief het werken met kopieën en defaults;
  • Bekijken van relaties en het leggen van nieuwe relaties;
  • Het uitvoeren van acties in bulk.

De opleiding duurt één dagdeel en zal om 9:30 starten tot ongeveer 12:30. De opleiding is gewoon vanaf jouw computer te volgen vanuit huis of kantoor. Lees meer over deze groepsopleiding via onderstaande link en schrijf je in. 
     
   

Agenda

Maandag 4 september 2023 van 09:30 - 12:30 

Groepsopleiding - meer info & inschrijven

https://campaign-image.com/zohocampaigns/54875000030021440_zc_v93_1619794282404_lege_slide3.jpg
   

Volg ons via:

Je ontvangt deze email omdat je bent ingeschreven voor de Atlantis-nieuwsbrief. Wil je wijzigen hoe je deze mailing ontvangt? Je kunt Uitschrijven of Je voorkeuren aanpassen